Közélet

Teljesen megújul az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épülete

Június közepén veheti kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nagy horderejű felújítása. A munkálatok során többek között visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, az udvart üvegtetővel fedik be. Az épület műszaki fejlesztése és a belső tér szerkezeti rekonstrukciója 1,8 milliárd forintból valósul meg.

A MAI NAPON FOLYT AZ EGYEZTETÉS A FELÚJÍTÁSRÓL

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar épületének felújításáról egyeztetett 2021. június 4-én Prof. Dr. Trócsányi László, Európa parlamenti képviselő, a szegedi jogi kar professzora, Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, Csóti Ferenc, az SZTE műszaki igazgatója, Csaba Levente projektmenedzser, Pálffy Balázs, a BMSK vezérigazgató-helyettese és a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója, Nemesi Pál.

Fotó: SZTE Sajtó

EGYKOR BÍRÓSÁGKÉNT MŰKÖDÖTT AZ INGATLAN

A Tisza Lajos körúti, 1882-ben emelt, eredetileg polgári leányiskolának szánt épület az egyetlen olyan, egykor bíróságként működő ingatlan az országban, ahol jogi képzés folyik. 1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során az épület eredeti kupoláját lebontották. A ’60-as években egy újabb szinttel bővítették, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. Évtizedekig csak kisebb fejlesztésekre került sor, majd 2004-ben panorámaliftet létesítettek, részleges tetőtér beépítést alakítottak ki, és kisebb energetikai, illetve homlokzati felújításra is sor került. 2019. szeptember 9-én hurrikán erejű szél szakította le a gerendákat az épület tetejéről. Életveszélyessé vált, emiatt a teljes komplexumot ki kellett üríteni.

AZ ÉPÜLET BELSŐ TÉRSZERKEZETI HIBÁI ABBÓL FAKADNAK, HOGY EREDETILEG NEM EGYETEMI INTÉZMÉNYNEK TERVEZTÉK

A kari épületen korábban a többszöri átalakítás során sem sikerült kiküszöbölni a belső térszerkezet hibáit, amelyek abból származnak, hogy eredetileg nem egyetemi épületnek tervezték. Nincs közösségi tér, aula, és a keskeny falközök miatt nem lehet nagyobb befogadóképességű előadótermet sem létesíteni. A belső terek szűkössége miatt nincs elegendő számú helyiség a kar dolgozói számára. Az épület műszaki felújítására az utolsó két-három évtizedben csak részlegesen került sor, ezért több probléma napjainkra is megoldatlan maradt – így az épület pinceszigetelése, homlokzati rekonstrukciója, vagy a nyílászárók műszaki- és energetikai korszerűsítése.

Fotó: SZTE Sajtó

A REKONSTRUKCIÓ 1 MILLIÁRD 885 MILLIÓ 390 EZER 307 FORINT KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSBÓL VALÓSUL MEG

A 3795 nm2 alapterületű épület nagy horderejű felújítását és teljes átalakítását a törvényhatározat értelmében június közepén, a szegedi Ferroép Kft. kezdi meg a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK) felügyelete alatt. Az épület műszaki fejlesztése, a belső tér szerkezeti, műemléki-történeti rekonstrukciója, valamint az emlék-és bemutatóhely kialakítása 1 milliárd 885 millió 390 ezer 307 forint kormányzati támogatásból valósul meg.

A MUNKÁLATOK ELŐRELÁTHATÓLAG 2022. JÚLIUSÁBAN FEJEZŐDNEK MAJD BE

A beruházás során többek között megvalósul a homlokzat felújítása, visszaállítják a toronyszobát és a kupolát, az épület udvarát üvegtetővel fedik be, ott új közösségi teret alakítanak ki. Bővítik, fejlesztik az elektromos hálózatot, további napelemeket helyeznek el a tetőn. A megfelelő energetikai korszerűsítés mellett új hallgatói, oktatási és kari helyiségek jönnek létre. A jelenleg 3795 négyzetméter alapterületű épület 4559 négyzetméterre bővül. A munkálatok előreláthatólag 2022. július közepén fejeződnek be.

Forrás: SZTE Sajtó

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb