Közélet

Ismét ülésezhet a szegedi önkormányzat, megszűnik Botka László teljhatalma

Június 15-étől az önkormányzatok a korábbi, a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek – ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány rendkívüli jogrendért felelős munkacsoportjának döntését szombaton az MTI-vel. Ennek értelmében megszűnik a polgármesterek teljhatalma, Botka Lászlónak ezentúl újra meg kell, hogy vitassa a közgyűléssel az olyan kailberű döntéseket, mint amilyen a Cserepes Sori Piac bezárása vagy a kötelező maszkhasználat volt (mindkettőről egy személyben dönthetett).

MEGSZŰNIK A POLGÁRMESTEREK TELJHATALMA

Gulyás Gergely elmondta: a döntés értelmében június 15-ével megszűnik a polgármestereknek a veszélyhelyzetben a törvény által biztosított teljhatalma. Hozzátette, az ehhez szükséges jogszabály-módosítást még szombaton aláírja Orbán Viktor miniszterelnök, és az a hévégén megjelenik a Magyar Közlönyben. “Fontosnak tartjuk, hogy amikor az élet visszatérhet a normális kerékvágásba, akkor az önkormányzatok működése is visszatérhessen” – jegyezte meg.

CSERKÓ-BEZÁRÁS, KÖTELEZŐ MASZKHASZNÁLAT

A rendkívüli jogrend miatt a polgármesterek anélkül hozhattak döntéseket, hogy a közgyűléssel megvitatták volna azokat. A Napfény Városában többek között egy személyben dönthetett a Cserepes Sori Piac bezárásáról és a közterületen kötelező maszkviselésről Botka László.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb