Blog

Szeged365 Cinema: öt kedvenc filmünk az élő legendától, Clint Eastwoodtól

Elképesztő életút áll a hollywoodi legenda, Clint Eastwood mögött: 72 film színészként, 45 rendezőként, 8 Oscar- jelölés, amelynek felét díjra is váltotta, és 91 életév van a sziklaszilárd arcú és jellemű filmóriás mögött. Ráadásul még mindig aktív! Idén május 31-én töltötte 91. születésnapját, amelyet most öt kedvenc filmünkkel ünnepelünk meg a mestertől!

Legyen szó gyors kezű westernhősről, szűkszavú zsaruról, rettenthetetlen háborús hősről vagy csak épp egy magának való szomszédról, Clint Eastwoodot nehéz nem szeretni. Filmjei és az életút maga is sokszor olyan alapvető emberi értékekről szól, amely ha mindenkiben meglenne, egészen biztosan jobb lenne a világ. Felsorolni is nehéz a pompás életmű legjobb pillanatait, mi sem tesszük, ehelyett öt személyes kedvencünket hoztuk el.

5. GRAN TORINO (2008.)

A Gran Torino a tökéletes visszavonuló film egy olyan színész-rendezőtől, aki soha nem vonul vissza. A szintén a kétezres években készült Millió dolláros bébihez hasonlóan az Eastwood által megformált Walt Kowalski megkeseredett, élete alkonyán járó figurájából egy megváltásra méltó fiatal hős hozza ki az utolsó nagy kalandot. Fantasztikusan élő alkotás, parádés morgásokkal és egysorosokkal, örök érvényű mondanivalóval.

4. PISZKOS HARRY (1971.)

A hetvenes évek csak úgy szállította a keménynél is keményebb Eastwood karaktereket. Természetesen ebben az időszakban indult útjára a Piszkos Harry széria, amely egészen öt egész estés játékfilmig vitte a San Francosco-i rendőrség kemény nyomozójának történetét. A néha a törvények ellenére, de mindig az igazságért dolgozó Harry Callahan Eastwood egyik legtöbbet idézett alakítása, és amúgy a Don Siegel által rendezett film a mai napig remek élményt nyújt.

3. KELLY HŐSEI (1970.)

Eastwood háborús szerepeinek egyik bámulatosan eleven darabja a Kelly hősei: a sokkal inkább kalandfilmnek, mint akciófilmnek beillő alkotás humora mai szemmel nézve is lenyűgöző, és ha egy nagyon picit elgondolkodunk a sztorin, könnyen rájöhetünk, hogy a háború őrületében a kapzsiság miatt eszelős dolgokat véghez vivő banda a legracionálisabban cselekvő alakulat az összes közül. Ez azért elég kemény mondanivaló.

2. A JÓ, A ROSSZ ÉS A CSÚF (1966.)

Természetesen nem hiányozhat összeállításunk élmezőnyéből minden idők egyik legjobb westernfilmje, a műfaj pápájától, Sergio Leonétól. A több mint két és fél órás epikus westernfilm egyszerre előlegezi meg a 70-es, 80-as évek ikonikus buddy movie-jait és emeli a trónra az olasz filmrendező dollár trilógiájának befejező darabját (ahonnan 6 év múlva egy bizonyos Volt egyszer egy vadnyugattal épp maga a rendező taszítja majd le onnan…). A film fantasztikus érzelmi palettát ölel fel a Jó (Clint Eastwood) és a Csúf (Eli Wallach) vicces rivalizálásától a polgárháború tragikusan szép szekvenciáiig. Must see alkotás, nem vitás.

1. NINCS BOCSÁNAT (1992.)

Ha A jó, a rossz és a csúfról azt mondtuk, hogy minden idők egyik legjobb westernje akkor tegyünk rá még egy lapáttal, és mondjuk azt, hogy a Nincs bocsánat minden idők egyik legjobb neowesternje! Az Eastwood által rendezett film egy szívszaggató és kőkemény balladát hoz el barátságról, előítéletekről, hibákról és jóvátételről, becsületről, egyszóval mindenről, ami az amerikai történelmi mítoszokat körüllengi. Egy kérlelhetetlen, kőkemény darab, épp olyan, mint a főszereplője.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb