- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

EMA: Kapilláris szivárgási szindrómát okozhat az AstraZeneca-vakcina

- Hirdetés -

Kapilláris szivárgási szindrómát okozhat a brit-svéd fejlesztésű oltóanyag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteki közlése szerint – írja az MTI.

A brit-svéd AstraZeneca gyógyszervállalat koronavírus-elleni oltóanyag mellékhatásként kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolják a használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett – jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken az MTI szerint. A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hat olyan esetet vizsgált ki részletességgel, amelyeknél a cég Vaxzevria nevű oltóanyaga váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe.

AZ ESETEK TÖBBSÉGÉNÉBEN NŐKNÉL JELENTKEZETT A PROBLÉMA

A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését eredményezi. Az esetek többsége nőknél fordult elő, az oltást követő 4 napon belül. Az érintettek közül háromnak jelent meg előzőlegesen a kórtörténetében a tünet.

ÚJ MELLÉKHATÁSKÉNT KELL FELVENNI

A PRAC úgy döntött, hogy a kapilláris szivárgás szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra. Az EMA közölte azt is, hogy vizsgálja a szívizom- és a szívhártyagyulladás esetleges összefüggését az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban. “További elemzésekre van szükség annak megállapításához, hogy van-e ok-okozati összefüggés a vakcinával” – tájékoztatott az uniós ügynökség, hozzátéve hogy a jövő hónapban fejezi be az ilyen esetek felülvizsgálatát.

Forrás: MTI

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb