Sport

Eriksen állapota stabil, nélküle viszont kikaptak a Dánok

Az Eb-újonc finn labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte a társházigazda dán csapatot a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, Koppenhágában, a B csoportban.

Európa-bajnokság, 1. forduló, B csoport:
Finnország-Dánia 1-0 (0-0)
Koppenhága, 15 200 néző, v.: Taylor (angol)
gólszerző: Pohjanpalo (60.)
sárga lap: Lod (4.), Sparv (51.)

Finnország:
Hradecky – Toivo, Arajuuri, O’Shaughnessy – Raitala (Väisänen, 90.), Lod, Sparv (Schüller, 77.), Kamara, Uronen – Pohjanpalo (Forss 84.), Pukki (Kauko, 77.)

Dánia:
Schmeichel – Kjaer (Vestergaard, 63.), Wass (Stryger, 76.), Christensen, Maehle – Eriksen (Jensen, 43.), Höjbjerg, Delaney (Cornelius, 76.) –  Poulsen, Wind (Olsen, 63.), Braithwaite

DRÁMAI ESEMÉNY SZAKÍTOTTA FÉLBE A MECCSET

A Dánia–Finnország Eb-csoportmeccs első félidejének 42. percében az Inter középpályása, Christian Eriksen összeesett egy ártatlan szituációt követően, a 29 éves játékost a pályán a mentősöknek újra is kellett éleszteni. Eriksen életéért hosszú percekig küzdöttek, 12 percig ápolták, defibrillátorral is próbálták újraéleszteni. A történtek mindenkit sokkoltak, a szurkolók és a játékosok együtt imádkoztak a középpályásért.

Anthony Taylor játékvezető félbeszakította a mérkőzést, a csapatok az öltözőbe vonultak, Eriksent pedig hordágyon, intubálva vitték le a pályáról, lepedőkkel eltakarva a nézőktől a futballistát.

Eriksen barátnője a helyszínen szurkolt a dán csapatnak, időközben ő is a pályára futott, akit a csapatkapitány Simon Kjaer mellett Kasper Schmeichel ölelt folyamatosan és próbált erőt adni neki.

LÉLEGZIK, BESZÉL, ÉBREN VAN

A játékost stabil állapotban vitték le a pályáról, később azt mondta Martin Schoots, a középpályás ügynöke az NPO Radio1-nek, hogy “Christian lélegzik, beszél és ébren van”, miután beszélt a játékos édesapjával.

Eriksen beszélt a társaival, így ők is meggyőződhettek róla, valóban stabilizálták az állapotát, ez alighanem megkönnyítette a dán játékosokat abban, hogy folytassák a találkozót.

ERIKSEN NÉLKÜL NEM MENT A DÁNOKNAK

A mérkőzést 20.30 – kor folytatták, az első és egyetlen gól a 60. percben született: Uronen bal oldali, majdnem a tizenhatos sarkától belőtt labdájánál a dán védők nem figyeltek, a berobbanó Pohjanpalo pedig hat méterről, nagy erővel kapura fejelt, és bár Schmeichel beleért a labdába, az a kezéről a kapuba pattant (1-0). A továbbra is fölényben játszó dánok negyed órával később hatalmas lehetőséghez jutottak: Arajuuri szabálytalankodott a tizenhatoson belül a kisodródó Poulsennel, ám a megítélt büntetőt Höjbjerg kihagyta. A hajrában is próbálkozott a 2021-ben eddig veretlen házigazda, de nagy gólhelyzetet már nem tudott kialakítani, így kikapott az első nagy tornáján szereplő finn csapattól.

KÖNNYEK KÖZT NYILATKOZOTT A DÁN SZÖVETSÉGI KAPITÁNY, MEGSZÓLALT AZ MLSZ IS

A lefújás után Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány elmondta, hogy a játékosainak Eriksen elvesztése után hatalmas erőfeszítésbe telt, hogy befejezzék az összecsapást. “Hihetetlen, amit a játékosok csináltak, fizikailag és lelkileg is kimerültek. Nem lehetek rájuk büszkébb” – fogalmazott. “Két lehetőségünk volt. Vagy ma fejezzük be a meccset, vagy vasárnap délben. A játékosok tudták, hogy ma már úgy sem tudnak aludni, ezért jobb volt most folytatni.”

A kapitány jelezte, hogy beszélt Eriksennel és családjával. Hozzátette: az életben a legfontosabb az egészség, és minden gondolatukban most Christiannal és családjával vannak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közösségi oldalán üzent magyarul és angolul Eriksennek: “Christian Eriksen állapota az UEFA tájékoztatása szerint stabil. Mihamarabbi teljes felépülést kívánunk a dán válogatott játékosának!”

Fotók: AFP, Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb