Kikapcs

Szeged Pride, kicsiben: meleg-házasságkötéseket tartanak a szegedi városháza előtt

“Szabad a házasság Szegeden” címmel szimbolikus melegházasságkötéseket tart a Soros György féle Amnesty International, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a Budapest Pride szervezői csapata június 25-én pénteken a Széchenyi téren, a városháza előtti szökőkútnál. Mint írják, a 26. Budapest Pride Fesztivál programsorozatának részeként megrendezendő program résztvevőinek lehetősége lesz – jelképes értelemben véve – az oltár elé járulni és (meleg)házassági esküt tenni.

“Az eseménnyel szeretnénk felhívni a figyelmet a család, mint fogalom értelmezésére és sokszínűségére – különös tekintettel a nem hagyományos családokat illetően” – írja közös eseményében a Szegedi LMBT Közösségért Csoport, a Budapest Pride és az Amnesty International Magyarország. Az esemény leírása szerint a résztvevőknek lehetősége lesz jelképes értelemben véve az oltár elé járulni és házassági esküt tenni, az esküvőn résztvevő násznép pedig lehet bárki, akár az utca embere is. A rendezvény szűk két hét múlva, június 25-én lesz, délután 4 és este 7 között.

BUDAPEST UTÁN SZEGEDRE ÉS PÉCSRE JÖN A PRIDE, EGYELŐRE KICSIBEN

A Soros György féle Amnesty International oldalára szombaton felkerült információk szerint az idén Budapest mellett Szegeden és Pécsen is tartanak programokat a 26. Budapest Pride Fesztiválhoz kötődően.

Ezekről részletesebben:

A három helyszín azért is érdekes, mert egy fővárosihoz hasonló, Pécs és Szeged Pride ötlete már tavaly felmerült. Az előbbit el is kezdték szervezni, aztán jött a Covid és nem lett belőle semmi.

TAVALY ELKEZDTÉK SZERVEZNI A MELEG BÜSZKESÉG FELVONULÁSÁT PÉCSRE, SŐT, ÖTLET SZINTEN FELMERÜLT A SZEGED PRIDE IS

Pécsen tavaly már megszervezték a meleg büszkeség felvonulását, de a rendezvény elmaradt – a koronavírus megjelenése miatt a szervezők lefújták az eseményt.

A szegedi melegfelvonulás ötlete a Pécs Pride-ot szervező LMBTQ+ szervezet, a Diverse Youth Network Facebook-oldalán 2020. februárjában megosztott kérdőívből indult ki. A dokumentum egy lehetséges szegedi Pride ötletét firtatta, az online kutatás célja az volt, hogy visszajelzést kapjanak a szegedi közösség tagjaitól, hogy lenne – e igény egy felvonulásra a Napfény Városában. A dologból tavaly semmi sem lett, azonban az idei hármas eseménysorozat egyértelmű bizonyíték arra, hogy a tavaly felröppent hír egy esetleges Szeged Pride megszervezéséről nem csupán pletyka volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb