Kikapcs

Szeged365 fotóriport: így néz ki a ruha, amelyben Sisi-t meggyilkolták

Gyönyörű ébenfekete selyemből készült ruhaderék, csipkével kiegészítve, hozzá fekete zománc díszítésű öv: ezt a rendkívüli ruhadarabot viselte Sisi azon a bizonyos végzetes napon 1898. szeptember 10-én, Genfben, amikor egy Habsburg-ellenes, olasz anarchista egy, a királyné szívéhez közeli szúrással meggyilkolta őt. Ez a felbecsülhetetlen értékű dísztárgy koronázza meg a június 26 -án, a Móra Ferenc Múzeumban nyíló Sisi – kiállítást, amelyet most képeinken előzetesen megtekinthetsz!

MÉG AZ A VÁGÁS IS LÁTSZIK RAJTA, AMIT A GYILKOS FEGYVER OKOZOTT

A ruhaderék Sisi halálát követően legkedvesebb udvarhölgyéhez, Sztáray Irmához került, aki Genfben is vele volt. Amikor 1908-ban létrehoztak egy Erzsébet Királyné Emlékmúzeumot a Budai Várban, a grófnő odaadta számukra a ruhadarabot, amely onnan a Magyar Nemzeti Múzeumba került, ahol azóta is őrzik. Különlegessége, hogy még az a vágás is látszik rajta, amit a gyilkos fegyver ejtett.

HA A SELYEM ELÖREGSZIK, KÉPES TÜKÖRKÉNT SZÉTTÖRNI, EZÉRT IS FONTOS, HOGY SZIGORÚ FELTÉTELEKNEK MEGFELELŐEN TÁROLJÁK

Kollár Csilla, művészettörténész, muzeológus, a kiállítás kurátora elmondta, egy teljesen műtárgybarát babára fog kerülni a ruhadarab, ami már önmagában egy nagy figyelmet és szakértelmet igénylő feladat. Ez egy nagyon jó megtartású alapszövet, nagyon jó minőségű anyag, nem törékeny, nem hajlamos a szakadásra. Ha a selyem megöregszik ugyanis, olyan keménnyé válik, mint a tükör és képes széttöredezni, ahogy a csipke is törékennyé válhat, ezért nagyon fontos, hogy természetes fény ne érje és alacsony hőmérsékleten tartsák őket.

Fotó: Nyitrai Szilárd, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb