Sport

Ma egy éve halt meg a legendás vízilabdázó, Benedek Tibor

Egy éve feldolgozhatatlan tragédia rázta meg a magyar vízilabdasport világát. 2020. június 18-án mindössze 47 éves korában meghalt Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó.

TAVALY MÁJUS ELEJÉN VONULT VISSZA ÉS EGY HÓNAPPAL KÉSŐBB ÖRÖKRE MEGÁLLT A SZÍVE

A világ egyik legjobb balkezes játékosa 2020. május elején jelentette be, hogy a sportággal kapcsolatos minden tevékenységét megszakítja, pedig az UVSE szakmai igazgatójaként és edzőjeként tevékenykedett. Akkor már érezni lehetett, hogy nagy a baj, de mindenki bizakodott és drukkolt a magyar válogatott egykori csapatkapitányának – ki más győzné le a gyilkos kórt, ha nem ő? Sajnos alig egy hónappal később megállt a szív, amely Magyarországért dobogott, és annyi örömet okozott a magyar embereknek, írta az Index. 

ÖTÉVES KORÁBAN ÉDESANYJA VITTE EL ELŐSZÖR ÚSZNI

Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten. Ötéves korában édesanyja vitte el úszni a gerincproblémái miatt. Vízilabdázni a Központi Sportiskolában kezdett, majd 1989 és 1996 között az Újpest csapatát erősítette. Ezt követően Olaszországba szerződött, ahol előbb az Assitalia Roma, majd a Pro Recco játékosa volt. Pályafutása folytatásában, 2004 és 2007 között ismét Magyarországon, a Budapesti Honvéd együttesében játszott, majd visszatért a Pro Reccóhoz, ahol 2012-es visszavonulásáig vízilabdázott.

EDZŐKÉNT IS SIKERT SIKERRE HALMOZOTT

A válogatottól a 2008-as pekingi olimpiai győzelem után köszönt el végleg, csúcsot jelentő 437 találkozóval a háta mögött. Az edzői munka már visszavonulása előtt is érdekelte: 2010-től Kemény Dénes szövetségi kapitány segítője volt. A férfi válogatott szövetségi kapitányi posztját 2013. január 10-től 2016. december 31-ig töltötte be, irányításával az együttes 2013-ban világbajnok, 2014-ben a budapesti Európa-bajnokságon második, a 2016-os riói olimpián ötödik lett.

Fotó: Nemzeti Sport

TENYÉRLENYOMATA FELKERÜLT A MAGYAR SPORTCSILLAGOK FALÁRA

Az év legjobb magyar vízilabdázójának négyszer (1992, 1993, 1994, 2002), választották meg, 2000-ben beszavazták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. Az esztendő legjobb magyar szövetségi kapitányának egyszer (2013) választották meg. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2004) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008) kitüntetést is. 2008-ban Budapest díszpolgára lett, 2015-ben bekerült a vizes sportágak Hírességek Csarnokába (ISHOF), 2016-ban tenyérlenyomata felkerült a Magyar Sportcsillagok Falára, egyike a vízilabdázás tíz háromszoros olimpiai bajnokának.

SZÉCSI ZOLTÁN: “SZINTE MINDIG GONDOLUNK TIBIRE”

„Szinte mindig gondolunk Tibire, hiszen az a munka, amit ő edzőként elvégzett, a mai napig meghatározó. Azt az utat követjük, amit ő kijelölt és ez nem csak most, 365 nappal a halála után van így, de 3000 nappal ezután is így lesz. Én sajnos, azon szerencsétlenek közé tartozom, akik klubcsapatban sosem játszhattak vele, de a válogatottban igen, ahonnan számos jó emlékem van róla, bár ezek 80-90 százaléka szakmai, a többi meg nem olyan, amit elárulok” – nyilatkozta az olimpiai bajnok kapus, Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a Blikknek.

Fotó: cultura.hu

ÍGY EMLÉKEZETT MEG BENEDEK TIBORRÓL A MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

“Egy éve mentél el, és mégis itt vagy, itt leszel velünk! Örökké”, írták Facebook posztjukban a legendás vízilabdázó halálának évfordulóján.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: รับทำ SEO
'Fel a tetejéhez' gomb