Szegedi Arcok

Karikó Katalin megkapta a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat

- Hirdetés -

A koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében részt vevő hét kutató, köztük Karikó Katalin nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat tudomány és technológia kategóriában – hozta nyilvánosságra a döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

A magyar biológus mellett a kitüntetettek között van Drew Weissman amerikai immunológus, Ugur Sahin és Özlem Türeci német orvosok, Derrick Rossi kanadai biológius, Sarah Gilbert brit vakcinológus és Philip Felgner amerikai biokémikus.

MUNKÁJUK KIVÁLÓ PÉLDA

- Hirdetés -

“A díjazott kutatók a tudomány történetének egyik legkiemelkedőbb eseményének főszereplői. Munkájuk kiváló példa az alaptudomány fontosságára az egészség védelmében világszinten” – fogalmazott indoklásában a zsűri. A méltatás szerint a tudományos szakemberek alapkutatásban eltöltött hosszú pályafutása vezetett el olyan innovációkhoz, amelyekkel rekordidő alatt lehetett létrehozni a koronavírus elleni hatékony vakcinákat. Emellett akár hírvivő RNS- (mRNS)-alapú vakcinák vagy az adenovírus alapú oltóanyagok használata más betegségekkel szemben is reményt keltő lehet.

17 ORSZÁG 48 JELÖLTJE KÖZÜL NYERTEK HETEN

A hét kutató 17 ország 48 jelöltje közül nyerte el az ötvenezer eurós (17,8 millió forint) pénzjutalommal és a világhírű Joan Miró szobrával járó elismerést, amelyet hagyományosan októberben adnak át Oviedóban ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében. A tudomány és technológia kategória díját a múlt évben négy matematikus, a francia Yves Meyer, a belga-amerikai Ingrid Daubechies, az ausztrál-amerikai Terence Tao és a francia-amerikai Emmanuel Candes kapta a nagy digitális adatfájlok, köztük a jpeg-képfájlok tömörítésének fejlesztéséért.

AZ ASZTÚRIA HERCEGNŐJE-DÍJRÓL

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, az eddig kihirdetett idei győztesek: Marina Abramovic szerb performance-művész, Gloria Steinem amerikai feminista író, újságíró, Amartya Sen indiai közgazdász, filozófus, Teresa Perales spanyol paralimpikon úszó, Emmanuel Carrère francia író és a CAMFED, az afrikai nők oktatásáért tevékenykedő nemzetközi civil szervezet.

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb