Kikapcs

Lezárult az idei évad a Kövér Béla Bábszínháznál, de már készülnek az újra: jön a Csodafa

Évadzáró sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a 75 éves szegedi Kövér Béla Bábszínház. Bár az idei évadot lezárták, de már be is jelentették a következő igazán érdekesnek tűnő produkciót: jön a Csodafa című előadás, amely nem csak a gyerekeknek, hanem bizony még a felnőtteknek is érdekes lehet majd.

Mint a sajtótájékoztatón megtudtuk, a szegedi Kövér Béla Bábszínház a Szegedi Szimfonikus Zenekarral álmodta meg a Csodafa produkciót, így Marianne Poncelet meséje igazán színes foltja lesz ez a bábszínház repertoárjában, amit a következő évadban láthatunk, viszont vasárnap egy alkalommal zártkörben azért még bemutatják. Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, nagyon örül, hogy egy értékes zene társul az előadáshoz, amelyhez Orbán György írt klasszikus zenét. Ezt a szegedi zenekar rögzítette, így zenei kísérője lesz az új darabnak.

“A báb és a klasszikus zene találkozása korántsem új keletű. Már Joseph Haydn-nek is kötelessége volt bábopera zenéket is írni. Sőt annyira szerette e műfajt, hogy a saját lakrészében házi bábszínháza is volt. Az első együttműködésünk az az ő Leégett ház című báboperához készült hangfelvétel volt, még 20 évvel ezelőtt” – emelte ki az igazgató, majd hozzátette, hogy a Csodafa muzsikája a gyerekek nyelvén szól, de ezzel együtt valódi értékeket is hordoz.

KIVÁLÓAN KAPCSOLÓDIK ÖSSZE A KOMOLYZENE ÉS A BÁBMŰVÉSZET

A Csodafa rendezője, Nagy Viktória Éva szerint az előadásban kiválóan megfér és még ki is egészíti egymást a komolyzene és a bábművészet csodálatos világa. “A bábszínpad alkalmas arra, hogy olyan varázslatokat teremtsen, mely a szimfonikus zenét ki tudja egészíteni, vagy éppen a zenéből inspirálódva hozza létre a varázslatot” – mesélte a rendező, majd hozzátette, hogy fontosnak tartja, hogy a gyerekek találkozzanak az ilyen jellegű zenével is, mely rendszerint nem képezi a mindennapjaik részét.

NEHÉZ VOLT A ZÁRULÓ ÉVAD

Kiss Ágnes, a bábszínház igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy nagyon nehéz volt számukra a most záruló évad, de azért pozitívan értékelte az elmúlt időszakot. Legközelebb egyébként a hétvégén megrendezésre kerülő Levendula és Rózsa Napok eseményén találkozhatunk a bábszínház tagjaival.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb