Kikapcs

Most már fix: lesz vidéki Pride 2021-ben – ki nem találnátok, melyik városban

Pécs az első magyar vidéki város, ahol lesz Pride (bocs, a cím egy kicsit clickbait lett – ettől függetlenül bőven van szegedi vonatkozása a hírnek). A felvonulásra szeptember 18-án fog sor kerülni – írja a Noizz.hu. A Diverse Youth Network már tavaly is tervezte az esemény megtartását, de akkor a járványhelyzet közbeszólt. A téma azért is izgalmas, mert a 2020-as pécsi esemény hírével párhuzamosan a szervezők tavaly online kérdőívet indítottak a szegedi LMBTQ-közösség Pride-igényeiről, belengetve egy szegedi parádé eshetőségét.

PÉCSEN MÁR FIX, HOGY LESZ PRIDE, SZEGEDEN MÉG CSAK ELMÉLETI SÍKON KERÜLT SZÓBA

Az első nem budapesti magyar Pride-ot a Diverse Youth Network nevű mozgalom szervezi: Facebook-eseményékükbe azt írták, hogy ez a Pride azokról a hidakról szól, “melyekkel átszelhetjük különbözőségeinket és meglelhetjük a kapcsolódás kínálta lehetőségeket. Ez pedig túlmutat az LMBTQ+ közösségen.” 2020-ban csak ötlet szinten, de szóba került egy szegedi melegfelvonulás is, a terv a fenti LMBT szervezet Facebook-oldalán 2020. februárjában megosztott kérdőívből indult ki. A dokumentum egy lehetséges szegedi Pride ötletét firtatta, az online kutatás célja az volt, hogy visszajelzést kapjanak a szegedi közösség tagjaitól, hogy lenne – e igény egy felvonulásra a Napfény Városában.

MÚLT PÉNTEKEN MINI-PRIDE VOLT SZEGEDEN

Szegedi felvonulásról még egyelőre szó sincs, azonban sanszos, hogy előbb-utóbb összejöhet: a múlt pénteken indult Pride-hónap keretein belül Budapest mellett mindössze két vidéki városban tartottak eseményeket, az egyik Pécs, a másik Szeged. A Napfény Városában felvonulás helyett szivárványos házasságkötések voltak a Széchenyi téri szökőkútnál, természetesen csak szimbolikusan…

…némi zászlótépkedős, Mi Hazánk mozgalmas balhéval fűszerezve:

Forrás: Noizz.hu

Fotók: Budapest PRIDE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb