Közélet

Mindenkinél legyen víz, kemény napok elé nézünk Szegeden: Müller Cecília elrendelte a harmadfokú hőségriadót

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére július 7 szerdától július 9 péntek éjfélig – írja az Index

Harmadfokú hőségriadót akkor szoktak elrendelni, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 fokot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.

KERÜLNI KELL A KÁVÉ ÉS AZ ALKOHOL FOGYASZTÁSÁT

Ajánlásuk továbbá, hogy kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt tizenegy és délután három óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon, illetve a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. Kiemelték, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Arra kértek továbbá, hogy fokozott óvatossággal vezessünk. Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyjuk a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

KÖNNYEN GYULLAD AZ ALJNÖVÉNYZET

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb