Szegedi Arcok

Négy év kemény küzdelme ma végre révbe ért: kutyafuttatót adtak át a Lechner téren

Négy évig küzdöttek a szegedi kutyások, hogy a belvárosban is legyen végre rendes kutyafuttató. A kemény munka ma meghozta gyümölcsét, ugyanis átadták a 800 négyzetméteres kutyusoknak fenntratott, szépen elkerített futtatót a Lechner téren Szegeden. A környékbeli kutyusok gyorsan birtokba is vették a nekik szánt teret, nevén a Leki futit, ahol felszabadultan szaladgáltak és játszottak egymással, amit a beváros szívében eddig nem igazán lehetett.

A történet még négy évvel ezelőtt bontakozott ki Szegeden, ugyanis akkor Szél Zsolt többedmagával azért kezdett el küzdeni, hogy végre legyenek kutyafuttatók a belvárosban is. 2020-ban petíciót is indítottak a cél érdekében, akkor 81 aláírás jött össze.

NÉZETELTÉRÉS MÁR NEM LESZ, BOLDOG KUTYUSOK ANNÁL INKÁBB

A kitartás és a küzdelem meghozta gyümölcsét: ma este hatkor átadták a kutyafuttatót a Lechner téren. Hogy miért volt erre szükség? Erről Jánosi Szilviát, a kezdeményezés egyik résztvevőjét kérdeztük a helyszínen. Szilvia elárulta, hogy nagyon hosszú úton mentek keresztül azért, hogy végre négylábú kiskedvenceik szabadon játszhassanak a Lechner téren.

“Szabályellenes, ha póráz nélkül csak úgy elengedjük a kutyát a belvárosban, és a kutyafuttatók Szegeden azért mind messze vannak. A legközelebbi a Csongrádi sugárút és a Makkosházi körút sarkánál, míg a töltés és a Tisza ártere nem mindíg kedvez a négylábú kedvenceiknek. Az is ide tartozik, hogy sokan nincsennek abban a helyzetben, hogy autóval ki tudják szállítani a kutyusokat. Az idősebbekre is gondolni kell, akik nem fognak fél órán át kisétálni, de Ők is ugyanúgy szeretnék a kutyusnak megadni a mozgás örömét. Ez egy nagyon jó pont ahhoz, hogy a kiskedvencek póráz nélkül tudjanak szaladgálni. Ezért szerettük volna nagyon ezt a kutyafuttatót, ahol gyerekek, felnőttek, idősek, mindenki el tudja engedni a kutyusát, akik tudnak ezáltal szocializálódni, játszani, kifárasztani egymást” – emelte ki Szilvia, majd hozzátette, hogy ezen a területen azért voltak konfliktusok korábban, és ennek a védelmében is készült a kutyafuttató, ami tulajdonléppen a 800 négyzetméterével a legnagyobb lett Szegeden.

Fontos megjegyezni, hogy a Lechner tér mellett a Bartók téren és a Kálvária téren is ki lett alakítva egy kutyafuttató, valamint a Mátyás király téren egy táblát helyeztek ki, hogy kutyafuttatásra kijelölt a terület. A kutyusoknak fenntratott Lechner téri területről azt is tudni kell, hogy mivel a Szegedi Görögkatolikus Egyházközösség temploma mellett helyezkedik el, ezért a szentmisékre való tekintettel vasárnap délelőtt reggel 8-tól délig nem üzemel.

Fotók: Nyitrai Szilárd

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: ai nude
'Fel a tetejéhez' gomb