SportSzegedi Arcok

“Egy tisztes helytállás az, amit kitűztem célként magam elé az olimpiára” – exkluzív interjú Nagy Péter, szegedi súlyemelővel

Nagy Péter súlyemelőnek nem volt egyszerű, de végül csak meglett! Mármint a kvóta az olimpiai induláshoz, ami számára azért egy kicsit “kalandosan” alakult. A szegedi sportoló kőkeményen megküzdött a kijutás jogáért, és még a szerencse is kicsit pártfogásába vette, így most gőzerővel készül a tokiói megmérettetésre. Nagy Pétert szombat délután, a Móra Ferenc Múzeum mellett kaptuk el egy gyors interjúra, ahol a felkészülésről, az olimpia előtti izgalmakról és a várt eredményekről kérdeztük.

NÉGY ÉVNYI KŐKEMÉNY KÜZDELEM AZ OLIMPIAI INDULÁSÉRT

De, mielőtt belevetnénk magunkat a felkészülés és az edzés részleteibe, tegyük tisztába az induláshoz való jog megszerzését az olimpiára és azt, hogy a szegedi óriás súlyemelő végül hogyan jutott ki. Tehát: a világranglista legjobb 8 versenyzője megy ki automatikusan az olimpiára és utána kontinensenként egy. Nagy Péter a 10. helyen szerepelt, és pechére a kilencedik pont egy európai versenyző volt, így a kontinens kvótáról gyorsan letett. És itt jön a csavar! Afrikának kellett volna még egy versenyzőt delegálni, viszont, hihetetlen módon és szerencsére: nem volt kit kiküldeniük, így a ranglistán szereplő következő, vagyis Nagy Péter kapta a kvótát. A szegedi súlyemelő elmondása szerint mindezek mellett keményen megdolgozott a kijutásért és nem hátra, hanem előre tekintett mindig.

“Én őszintén hátra nem is tekintettem, és nem gondoltam volna, hogy nem lesz valaki ott Afrikában, aki kijusson. Ehhez szerencse is kellett persze, és az is, hogy én legyek a következő a sorban. A szabály az úgy szól, hogy a következő legjobb kapja a kvótát, és ha az nem én lettem volna, akkor értelemszerűen máshogy alakulnak a dolgok, de ehhez nekem kőkeményen meg kellett küzdenem az elmúlt három, négy évben” – vallja Nagy Péter és hát bármennyire is kalandosan alakult a kvótaszerzés, a lényeg az, hogy egyenes kijutóként méltón képviselheti Magyarország mellett Szegedet is a tokiói olimpián.

MEGLETT A KVÓTA, JÖHETETT A GYORS ÁTSZERVEZÉS

“Szombaton hajnalban tudtam meg, hogy kint leszek az olimpián. Azt tudtam ezek után, hogy hétfőn délelőtt már ott van a helyem az edzőteremben, ami így is lett. Onnantól kezdve keményen belevetettem magam a munkába és eddig elég jól mennek az edzések. Igaz, át kellett egy kicsit szervezni mindent, hiszen bennem volt előtte a lemondás, hogy nem leszek ott az olimpián, mert nem lesz meg a kvóta. Ekkor már terveztem én is a nyarat a családdal, tehát már jöttek a B tervek. Amikor végül megtudtam, hogy jöhet az olimpia, egyszerűen mindent vissza kellett szervezni” – mesélte Péter, majd hozzátette, hogy most is edzőtáborban van, és napi kétszeri erősítéssel készül a világraszóló megmérettetésre.

A TIZEDIK HELLYEL MÁR ELÉGEDETT LENNE, DE A NAGY ÁLOM A NYOLCADIK HELYEZÉS

Nagy Péter az interjú alkalmával azt is elárulta, hogy örülne, ha ez a maradék két hét helyett inkább két hónap állna a rendelkezésére, viszont az olimpián sem az a célja, hogy egyéni csúcsokat emeljen, hiszen a pandémia miatt egy év gyakorlatilag kiesett, hanem egy tisztes helytállásban reménykedik, és szeretne 400 fölé kerülni.

“Örülök a lehetőségnek, hogy ez összejött. Ha januártól folyamatosan tudtam volna edzeni, gőzerővel, úgy, hogy biztosan tudom, hogy megvan az olimpia, akkor sem biztos, hogy összejött volna az egyéni csúcs, így, hogy szinte kimaradt egy év. Egy tisztes helytállás az, amit kitűztem célként magam elé. A tizedik hellyel már elégedett lennék, és nagy álom lenne, ha a nyolcadik hely összejönne” – mesélte a szegedi sportoló, akinek ezúton is sok sikert kívánunk a tokiói olimpiára!

Hallgasd meg a teljes interjút is Nagy Péter, szegedi súlyemelővel:

Nagy Péternek nem lesz egyszerű dolga egyébként, hiszen a férfi +109 kg-os mezőny így néz ki jelenleg: Talahadze (grúz), Davudi (iráni), Reis (brazil), Aszad (szíriai), Toychiyev (türkmén), Bidani (algériai), Ruíz (spanyol), Martirosjan (osztrák), Orság (cseh), Nagy Péter (magyar), Wilkes (amerikai), Liti (új-zélandi), Hszieh (tajvani) – a mezőny tizennegyedik, szabadkártyás tagjáról pedig később dönt az IWF.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb