Kikapcs

Exkluzív programokkal vár rád a Somogyi-könyvtár: digitális művészeti kiállítással és egyedi régi könyvek gyűjteményével ismerkedhetnek a látogatók

Exkluzív programokkal vár rád a Somogyi-könyvtár: digitális művészeti kiállítással és egyedi régi könyvek gyűjteményével ismerkedhetnek a látogatók. Fractalart címen 2021. július 20-án, kedden délután fél 5 órától nyílik meg Cserfalvi Ibolya fraktálművész kiállítása, valamint több időpontban is megtekinthető lesz a bibliotéka egyedi könyvgyűjteménye.

SZEMET GYÖNYÖRKÖDTETŐ ABSZTRAKT MŰVÉSZI KIÁLLÍTÁSSAL VÁRJA MÁTÓL A KÖNYVTÁR A LÁTOGATÓKAT

Fractalart címen 2021. július 20-án, kedden délután fél 5 órától nyílik meg Cserfalvi Ibolya fraktálművész kiállítása a Somogyi-könyvtárban. A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Elekes Zoltán, a Hungarikum Fesztivál fesztiváligazgatója. A fraktálművészet a digitális művészet egy új, fiatal ágát képviseli, amelynek lényege a matematikában fraktáloknak nevezett önhasonló alakzatok tudatosan alkalmazott, digitális művészi megjelenítése vagy felhasználása. Ugyan maguk a fraktálok szigorú matematikai szabályokhoz kötött alakzatok, ha a képzőművészet témájául választja őket, szemet gyönyörködtető, absztrakt végeredményre számíthat a szemlélődő közönség.

A MŰVÉSZ GRAFIKUSI MUNKÁIT MÁR A MILÁNÓI M.A.D.S. GALÉRIÁBAN IS KIÁLLÍTOTTÁK

A szegedi születésű Cserfalvi Ibolya államigazgatási területen dolgozik, a digitális művészettel való kísérletezés hobbinak indult, mára azonban igazi szenvedéllyé vált számára. A szegedi Szépmíves Céh tagja, digitális képzőművészettel foglalkozik, számítógépes grafikákat, animációkat készít, modern és változatos színvilág jellemzi alkotásait. Grafikusi munkáit már több városi kiállításon is bemutatta, 2020 októberében pedig lehetősége nyílt részt venni a milánói M.A.D.S. Galéria tárlatán is. Digitális képei nyomatként kerülnek vászonra, a művészeti tárlatokon kívül számos otthon, kávézó és iroda falát díszítik különleges alkotásai. Szeged Város Önkormányzata Cserfalvi Ibolyát 2020-ban alkotói-művészeti támogatásban részesítette. A pandémiás időszak alatt elmaradt kiállításai az online térben valósultak meg, a közösségi oldalon keresztül. A kiállítás 2021. július 20-tól egészen augusztus 28-ig megtekinthető, a Somogyi-könyvtár első emeleti közösségi terében.

MEGTEKINTHETŐ A SOMOGYI KÖNYVTÁR EXKLUZÍV RÉGI KÖNYVEK GYŰJTEMÉNYE

A Somogyi-könyvtár Dóm téri központi épületének 3. emeletén található Emlékkönyvtárban egy exkluzív és egyedi gyűjtemény várja a régi könyvek szerelmeseit. A 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből egy közel 10.000 példányos reprezentatív válogatással találkozhatnak az érdeklődők, amelynek sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza a Somogyi-könyvtár birtokában lévő 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példánynak számít, s csak a Somogyi-könyvtár falai között látható. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei.

CSAK KÍSÉRŐVEL, LIMITÁLT SZÁMÚ LÁTOGATÓ MEHET BE AZ EMLÉKKÖNYVTÁRBA

A könyvek védelme fokozott figyelmet igényel a megfelelő hőmérséklet és páratartalom tekintetében, így a látogatáskor érdemes figyelembe venni, hogy a várható hőmérséklet 17°C. A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény, turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges. A résztvevők száma limitált, ezért a férőhelyek betöltése érkezési sorrendben történik, a látogatók a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál gyülekezhetnek, az Emlékkönyvtárba a könyvtár egyik munkatársa kíséri fel és kalauzolja az érdeklődőket. Az Emlékkönyvtár megtekinthető:

  • 2021. július 23-án (pénteken) 16.00 -kor
  • 2021. július 30-án (pénteken) 16.00-kor
  • valamint 2021. augusztus 13-án (pénteken) 16.00 -kor a Somogyi-könyvtár Dóm téri épületének 3. emeletén, az Emlékkönyvtárban.

Forrás: Somogyi – könyvtár

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb