Közélet

Boom a nyaralók piacán: élénkül a Szeged környéki ingatlaneladás, a nyaralókat akár 460 ezer forintos négyzetméteráron is kínálhatják

Élénkül a Csongrád-Csanád megyei nyaralópiac. A nyaralók iránti érdeklődések szempontjából legnépszerűbb Csongrád-Csanád megyei településeken júniusban 88 és 460 ezer forint közötti átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat – derült ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből. Mint írják, Tiszaszigeten például 80 százalékos, Mindszenten közel 52 százalékos, Szatymazon pedig 126 százalékos áremelkedés ment végbe egy esztendő alatt.

Bár a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedése és a drágulás megakadt a múlt évben, részben a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt, a nyaralók piaca országszerte erősödött, egyre többen érdeklődtek irántuk és a kínálati árak is felfelé mentek – derült fény továbbá az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a nyaralóövezetek és települések országos és Csongrád-Csanád megyei piacát vizsgálta.

TÖBBEN VETTÉK BE A TERVBE, HOGY NYARALÓT VÁSÁROLNAK

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon.” Ráadásul a járványhatás az országos “albérletpiacra” is feltette a nyaralóövezeteket. Balogh László példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma. Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy egy család számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése. A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény pedig a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette. 

AZ ÉRDEKLŐDÉSSEL PÁRHUZAMBAN AZ ÁRAK IS EMELKEDTEK

Az országos piac mellett a különböző megyékben is látszik a nyaralók népszerűsége. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy az eladó nyaralók iránti keresletet tekintve legnépszerűbb Csongrád-Csanád megyei településeken jelentős áremelkedés ment végbe: az átlagos négyzetméterár idén júniusban 88 és 460 ezer forint között volt a kínálati piacon. A konkrét településeket nézve kiderül, hogy Domaszéken 58 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt, így a négyzetméterár 271 ezer forintra nőtt. Mindszenten az 51 százalékos emelkedés 88 ezer forintos négyzetméterárat eredményezett. Míg Csongrád az idén júniusi 177 ezer forintos négyzetméterárával szintén 30 százalék feletti áremelkedést ért el, addig Szatymazon a 126 százalékos növekedés 323 ezer forintos négyzetméterárat eredményezett. Szeged azon megyeszékhelyek közé sorolható, amely nyaralótelepülésként is megállja a helyét, azaz a meghirdetett nyaralóingatlanok száma itt is magas, Csongrád-Csanád megyei előkelő helyhez 16 százalékos emelkedés társul, ami forintra váltva az idén 460 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Balogh László szerint a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók piacán további élénkülésre lehet számítani Csongrád-Csanád megyében is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb