Szegedi ArcokVideo365

Szegedi diákok nyerték a World Robot Olympiad robotika verseny hazai fordulóját, irány a világbajnokság!

Izgatott várakozással teli kisdiákok álldogáltak július 21 – én, kora délután az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola előtt. Az intézmény mindössze 9 – 10 éves tanulói, Manai Delal, Scurrah Linda és Olár Viktória, akik  elektromos autó töltő robot ötletükkel megnyerték a World Robot Olympiad Magyarországi Nemzeti Döntőjét, készülődtek a robotverseny díjátadó ünnepségére, melyre aznap délután öt órakor került sor Budapesten. Az indulás örömteli pillanataiban mi is ott voltunk kameránkkal és elhoztuk nektek, ahogy a kis tudósok buszra szállnak felkészítő tanárnőjükkel, Özvegy Judittal és útra kelnek a neves rendezvényre.

A DÍJÁTADÓNAK AZ EDUTUS EGYETEM ADOTT OTTHONT

Vidáman, szüleiknek integetve, a versenyre készült egyen pólójukban hagyták el a Napfény városát a robotverseny győztes szegedi kisdiákjai, hogy átvehessék hosszú hónapok munkájának megérdemelt elismerését. A díjátadóra az Edutus Egyetemen került sor, ahol a nyertes csapatot Füleki Judit, a WRO2021 főszervezője, Pölöskei Gáborné, Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkár, Kisfaludy László, Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkár, Jobbágy László, a Digitális Jólét Program ügyvezetője és Karen Bebelaar, a WRO nemzetközi szervezetének program menedzsere köszöntötte.

A GYEREKEK AZ IDEI VERSENYRE EGY ELEKTROMOS AUTÓ TÖLTŐ ROBOTOT TERVEZTEK

A kis csapat életében nem ez volt az első komoly megmérettetés a robotika terén, 2019 – ben vakvezető robotkutya ötletükkel taroltak a World Robot Olympiad világbajnokságon és kategóriájukban az első helyen végeztek. A gyerekeknek pedig azóta is szárnyal a fantáziája, és újabb szenzációs ötletekkel kápráztatják el nemzetközi porondon is a robotversenyek zsűrijeit. Az idei megmérettetésre a gyerekek egy elektromos autó töltő robotot terveztek, amely a parkolóházakat végigjárva egy beprogramozott jelzés alapján beazonosítja, hogy melyik autót kell feltölteni, és addig amíg parkol az autó, feltölti azt, energiát és időt spórolva meg ezzel a tulajdonosnak.

Korábbi években az országos verseny győztesei nemzetköz porondon is bemutathatták találmányukat, de idén sajnos a Covid átformálta a világbajnokságot, az arra továbbjutókat a junior kategóriából választották ki, így a negyedikes kis csapat idén nem juthatott ki, de a tanárnő bízik benne, hogy jövőre már megnyílik előttük is a lehetőség.

Nézd meg videónkban az indulás örömteli pillanatait Magyar Andor felvételén!

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ai nude
'Fel a tetejéhez' gomb