Kikapcs

Zack Snyder és a 300 elmehet a …ba: lovagi bajvívás, középkori csata és hadishow vár a Mátyás téren! (Szeged 365 fotóriport)

1456. július 4-21. A dátum a magyar történelem egyik legdicsőségesebb ütközetének időpontja, ha egy kicsit jobb lett volna anno az országmarketingünk, annak idején nem a spártaiak Thermophüla-i szorosban folytatott hősies ütközetéről forgat filmet Zack Snyder, hanem a Nándorfehérvári Diadalról. 565 évvel a heroikus csatát követően ismét kezdetét vette Szegeden a Nándorfehérvári Emléknapok, a Mátyás téren ma délelőtt és délután – a teljesség igénye nélkül – volt:

  • zászlóforgatók bemutatója,
  • középkori tánc,
  • fegyver bemutató,
  • lovagi bajvívás,
  • apródiskola,
  • és hadishow, de nyugi, nem maradtál le semmiről, cikkünk megírásának pillanatában bábelőadás megy, 18.30-tól pedig Tűz és Harc címmel jön bemutató az Orszlánszív Lovagrenddel, de az esti órákban lesz középkori táncház és Tűzszínház is.

A teljes program plusz egy Szeged 365 interjú Kohári Nándor főszervezővel:

ZACK SNYDER SIMÁN FORGATHATNA RÓLA: ÍME A MAGYAR TÖRTÉNELEM LEGDICSŐSÉGESEBB ÜTKÖZETE

Történészkedünk kicsit? Ezt történt a Nándorfehérvári Diadal, avagy a magyar történelem egyik degdicsőségesebb ütközete során. 1456. július 4–21. között a keresztények (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán a nagy túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd a védőkhöz 10 ezer katonájával időközben csatlakozó Hunyadi János vezetésével, Kapisztrán János 30–35 ezer keresztesével közösen július 22-én, a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

II. Mehmed július 4-én vette ostrom alá a Szilágyi Mihály 7 ezres serege által védett várat. Az addig 10 ezer fős haderejével a vártól elzártan állomásozó Hunyadi János egy július 14-én zajlott ütközetben áttörte a török hajózárat a Dunán, és csatlakozott sógora, Szilágyi Mihály várat védő seregéhez. Az egyesült magyar sereg július 21-én visszaverte II. Mehmed támadását, majd július 22-én kitört a várból, és az akkor már 70 éves, Kapisztrán János ferences szerzetes irányítása alatt álló keresztesek segítségével vereséget mért a török hadseregre, melyet időközben pestis és ellátási nehézségek is sújtottak. Az eseményt a magyar hadtörténelem – tekintettel kivívásának körülményeire és hosszú távú következményeire, illetve nemzetközi jelentőségére – az egyik legjelentősebb magyar győzelemként tartja számon. A győzelem mintegy hetven évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását.

A csatát megelőzően pápai rendelettel bevezetett déli harangszó a keresztény világban azóta a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. III. Kallixtusz pápa augusztus 6-án szerzett tudomást a kereszténység e természetfölöttinek látszó győzelméről a pogány betolakodókon, így 1457-től erre a napra tette a Krisztus színeváltozása ünnepét.

A Nándorfehérvári Emléknapokat a diadal 550. évfordulóján, 2006 nyarán hívták életre a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai.

SZEGED, MI ÍGY SZERETÜNK!

Szeged bezártan, a Covid-karantén kellős közepén is Magyarország legszebb városa (volt), azonban így, pezsegve, mosolygós emberekkel megpakolva az igazi a mediterrán életérzés. Az SZTE Füvészkertben a Lótusz Napok pörögnek telt házzal, a Mátyás téren pedig a XVI. Nándorfehérvári Emléknapok repítenek vissza az időben.

Érkezzen Nyitrai Szilárd kollégánk Szeged 365 fotóriportja az utóbbiról, ahol már kora délután nagy volt a pörgés, hamarosan pedig jelentkezünk a Füvészkert Lótusz Napjairól is!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb