Kikapcs

Lovagi torna, hadi bemutató, középkori táncház: idézd fel a reneszánsz világát a XVI. Nándorfehérvári Emléknapokon július 24-én, a Mátyás téren

Július 24 -én, jövő hét szombaton egy múltidéző időutazásra invitálja a szegedieket a Védőháló Egyesület, ahol a nándorfehérvári diadal évfordulója alkalmából immár 16. alkalommal elstartolnak az idei Nándorfehérvári Emléknapok, Szeged egyetlen középkori hagyományőrző programja, melynek Alsóvároson a Mátyás tér ad otthont.

AZ EMLÉKNAPOKRA MINDIG A NÁNDORFEHÉRVÁRI DIADAL DÁTUMÁHOZ LEGKÖZELEBB ESŐ HÉTVÉGÉN KERÜL SOR

A megemlékezésen a reneszánszt idéző miliőbe csöppenhet a látogató, ahol különböző bemutatókon és interaktív programokon keresztül bújhat bele a korabeli emberek bőrébe, ismerheti meg szokásaikat a lovagi bajvívástól kezdve, az apródok életén át a középkori táncokig és zenéig. Az Emléknapokra mindig a történelmi dátumhoz legközelebb eső hétvégén kerül sor, árulta el kérdésünkre Kohári Nándor, az esemény egyik szervezője.

Fotó: promenad.hu

SZOMBAT DÉLELŐTT EGY LÁTVÁNYOS FELVONULÁSSAL ÉRKEZNEK MEG A LÁTOGATÓK A MÁTYÁS TÉRRE

Mint mondta, a kétnapos rendezvény július 23 – án, pénteken egy egész napos Harangtörténeti Konferenciával veszi kezdetét a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, de az igazi mulatság másnap, szombaton lesz. Július 24 – én egy látványos felvonulással indul a nap, amikor is a résztvevők zenészekkel, dobosokkal és zászlósokkal együtt érkeznek meg a Klauzál térről, a Dugonics tér és a Szentháromság utca érintésével a Mátyás térre, ahol Pleskonics András, a Védőháló Egyesület elnökének műsorvezetésével elstartolnak a hagyományőrző programok.

A RENESZÁNSZ KORSZAKA ELEVENEDIK MEG A LÁTOGATÓK SZEME LÁTTÁRA

Kohári Nándor elmondta, a reneszánsz családi nap keretében a korszakot minél autentikusabban megelevenítve emlékeznek meg a nándorfehérvári diadalról és annak történelmi időszakáról és szereplőiről. A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület és az Oroszlánszív Lovagrend korhű katonai ruhákba beöltözve élő haditáborokat alkotnak és délelőtt 10 órától számos produkciót mutatnak be az érdeklődőknek: bajvívást, középkori táncházat, különböző attrakciókat, de lesz korabeli tűzfegyver bemutató is, emellett délután sárkánykönyv interaktív játék várja a gyerekeket. A legkisebbeknek emellett számos más programmal is kedveskednek, mint például az apródiskola, az íjászoktatás, és különböző kézműves foglalkozások.

Fotó: Nándorfehérvári Emléknapok Szeged Facebook oldal

A NAPOT EGY RÉGI ZENEI KONCERT ÉS LÁTVÁNYOS TŰZZSONGLŐR BEMUTATÓ ZÁRJA

De este is érdemes lesz kilátogatni a Mátyás térre, 18 órai kezdettel ugyanis az Aranygyapjú Társulat jóvoltából Ének Szent György vitézről címmel zenés bábjátékot láthatnak az érdeklődők, majd Budapestről a Tabulatúra Régizene Együttes ad elő középkori, és kora újkori zenékből egy régi zenei koncertet, majd pedig az egész napos programsorozatot 21 órakor egy látványos tűzzsonglőr bemutató zárja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb