Blog

Szeged szélesvásznon: élménybeszámoló a szegedi akciósorozat forgatásáról (fotókkal)

Miután sikeresen beválogattak a statiszták közé, csütörtök hajnalban, illetve már a casting cégtől kapott éjjeli sms-ek után, szerda éjjel indult a szegedi a filmes kalandom.

Szerda éjjel érkezett az üzenet, amitől már borítékolható volt, hogy szerepelni fogok valamiben. Biztosan még akkor sem nagyon tudtam, hogy miben, csak azt, másnap Szegeden, a pályaudvar mögött kell lennem reggel 6 órakor, ráadásul őszi öltözetben. Amikor csak lehetett kerültük is a napfényt és az osztogatott víznek és árnyékoknak köszönhetően senki sem kapott hőgutát.

FBI: INTERNATIONAL

Csak a helyszínen derült ki mi vár ránk aznap. Egy új sorozat egyik részét forgatják Szegeden. Az FBI sorozat spin-offját, az FBI: Internationalt vették náluk. A történet szerint egy amcsi maffiózónak magyar barátnője van, akitől van is egy közös, 10 év körüli gyerekük. A kisfiút az anyja Magyarországra menekíti, de ez nem tetszik a papának, aki erőszakkal szerezné vissza fiát. A fiút a budapesti Halászbástya mellől rabolják el, majd a Keleti pályaudvaron folytatódik a történet.

A rend éber őrei ebben az esetben beöltözött statiszták.

ITT JÖN KÉPBE SZEGED

A sorozatban a szegedi pályaudvar a budapesti Keleti pályaudvarként lesz feltüntetve. Rém egyszerű az ok, hogy miért hozták Szegedre a produkciót. A Keletihez képest, a szegedi szebb és könnyebben lezárható. Pont ezt a könnyen zárhatóság nem lehetett érezni a forgatáson, ugyanis a vonatok ugyanúgy menetrend szerint jártak, így a járókelők szinte folyamatosan besétálgattak a díszletbe.

VÁGÁS, ÚJRAVESSZÜK!

A felvételekbe besétálgató emberek miatt számtalanszor újra kellett venni egy-egy jelenetet, de nem csak miattuk. Akadt eset, amikor a statiszta mosolygott, pedig nem lett volna szabad, bakizott az operatőr, mert éppen nem arra állította be a kamerát, amit venni kellett volna, de olyan is előfordult, hogy az egyik színészt arcon csapta a visszavágódó ajtó. Ekkor mindenkit visszaállítottak a kezdő helyére és indult elölről az egész móka.

A pályaudvar egy felújítás alatt álló lezárt terme a háttérszereplők várakozó és étkező helye lett. A főbb színészek valószínűleg nem ilyen körülmények között kajáltak.

ÓRÁS VÁRAKOZÁS ÉS BARÁTKOZÁSOK

Meglepődve tapasztaltam, hogy a valóságban mennyire unalmas egy filmforgatás. Két felvétel között volt, hogy 4 órát ücsörögtünk, kávézgattunk. Ilyenkor az ember kvázi idegenekkel is szóba elegyedik egy idő után. Megismertem néhány statiszta társamat, akikről között volt hozzám hasonlóan első próbálkozó, de olyan is, aki már rutinos háttérszereplő. Egy szőke pirszinges, laza és vagány csajszi például már Netflixes produkcióban is játszott, amiben elmondása szerint 400 statiszta szerepelt. Az állandó stábtagokkal is nyugodtan lehetett beszélgetni, ők is is szívesen válaszolgattak az érdeklődő kérdésekre. Igazán profi szakember mind, akik mögött már komoly filmes múlt áll. Ők avatták be a statisztákat abba, hogy ez egy normális forgatási nap, átlagos sebességgel. Mondhatjuk hát, hogy a szegedi amatőr háttérszereplők is kitettek magukért és ügyesek voltak.

FOTÓK A FORGATÁSRÓL

Csatlós László, statisztatársam lőtt pár jó képet a mai forgatási napról. Köszönjük a fotókat!

KOMOLYAN VESZIK A BIZTONSÁGOT

A forgatás előtti nap és a felvételek reggelén is teszteltek minket. Maszkot is folyamatosan viselnünk kellett, mert a koronavírust nem vették félvárról.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb