Közélet

Úton a Hősök: a Szegedi Repülőtérnél gyülekeztek a Görögországba induló tűzoltók

46 tűzoltóautóból és 146 tűzoltóból álló különítményt küldött Lengyelország az erdőtüzek sújtotta Görögországba, hogy részt vegyenek az oltásban. A Magyarországon átvonuló, az utóbbi két országba tartó különítmény vasárnap a Szegedi Repülőtérnél gyülekezett.

Vasárnap délután elég rendesen tele szaladt a szegedi közösségi média a Szegeden átvonuló, a reptérnél gyülekező tűzoltó-csoportokról szóló fotókkal, az alábbi remekműveket Kovács István töltötte fel a Szegeden Láttam csoportba:

146 FŐS TŰZOLTÓ-KÜLÖNÍTMÉNY INDULT LENGYELORSZÁGBÓL A GÖRÖG ERDŐTÜZEK MEGFÉKEZÉSÉRE

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy görög hivatali partnerének segélykérő felhívására Lengyelország 46 tűzoltóautót és 146 tűzoltót küld Görögországba, hogy részt vegyenek a mediterrán országot sújtó erdőtüzek oltásában.

A lengyelek emellett:

  • 138 darab hűtveszárítót indítottak útnak a nyugat-németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományba, ahol július közepén a szokatlanul heves esőzés súlyos áradásokhoz vezetett. A természeti katasztrófában összesen 175 ember vesztette életét Rajna-Pfalzban és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.
  • Szombat hajnalban indult útnak a lengyel rendőrség egy helikoptere Varsóból Törökországba, nyolc rendőrségi helikopterpilótával és három tűzoltóval a fedélzetén.

A LENGYELEK MELLETT A CSEHEK IS SEGÍTENEK

A lengyelek mellett a csehek is tűzoltófecskendőt ragadtak, a hétvégén tizenöt tűzoltóautóval indultak cseh tűzoltók Görögországba, hogy segítsenek az ottani súlyos erdőtüzek oltásában. „Podivín városából 36 tűzoltó indult Görögországba 15 tűzoltóautóval. A görög hatóságokkal történt egyeztetés alapján, Athén körzetében fognak segítséget nyújtani. A kiküldetésükre vonatkozó határozatot Jan Hamácek belügyminiszter hozta meg Jakub Kulhánek külügyminiszterrel egyetértésben” – közölte Peter Oslejsek, az országos tűzoltóparancsnok helyettese.

A cseh tűzoltók előreláthatólag hétfőn érkeznek Athénba, legkevesebb tíz napig maradnak Görögországban.

VASÁRNAP IS TOMBOLT A FÖLDI POKOL

Változatlan intenzitással tomboltak az erdőtüzek vasárnap Görögország több térségében. Athéntól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet, több kisebb tűzfészket sikerült felszámolni a tűzoltóknak.

A lángok továbbra is az ország több területén pusztítanak. A második legnagyobb görög szigeten, Évián fekvő Isztiaia kikötővároska polgármestere úgy fogalmazott vasárnap, hogy katasztrofális a helyzetük, szavai szerint “egyedül vannak, és közel a vég”. Már több ezer embert menekítettek ki kompokkal a szigetről, ahol már a hatodik napja tartanak az erdőtüzek, és több falu is porig égett.

A Peloponnészoszi-félszigeten sem sikerül ellenőrzés alá vonni a tüzeket, ott Megalopolisz várostól délre, valamint Olümpia közelében, a félsziget nyugati részén tombolnak és terjednek egyre tovább a lángok.

A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében. Szerinte hiba volt a tűzoltó repülőgépeket Athén közelében tartani, mert emiatt az ország más részeiben kontroll nélkül kezdtek terjedni a lángok.

Athéntól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet, több kisebb tűzfészket sikerült felszámolni a tűzoltóknak. Az anyagi kár jelentős a térségben: az első becslések szerint több mint 300 épület égett le, és súlyosan megrongálódott az elektromos hálózat. Az áramszolgáltatás helyreállítása egyes helyeken akár két hétig is eltarthat.

A görögországi erdőtüzek megfékezésében a hadsereg, illetve önkéntes csapatok mellett külföldi tűzoltók is részt vesznek.

Szegedi fotók: Kovács István, Szegeden Láttam

Görögországi fotók: Skynews, MTI

Információk: MTI, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb