Smart Szeged

Nógrádi Zoltán: “Összehangolt fejlesztésre van szükség, ehhez kértük Nemesi Pál kormánybiztos segítségét”

A víz az úr…ha éppen Petőfi Sándor anno még nem is az ökoszisztémák megmentésére gondolt, de ebből az aspektusból is érdemes megvizsgálni a vers utolsó mondatát. Egyre nagyobb veszélyt jelent a víz hiánya, és mi szegediek addig amíg a világ egyik legjobb vizét ihatjuk a csapból (amikor éppen nem homokos, zavaros), sőt az Anna -kútból értékes gyógyvizet ingyen vihetünk haza kis palackokban, addig valahogy nem vesszük ezt komolyan…a víz pedig nagy úr, leginkább akkor amikor nincs! Sok szakember kifejtette már nekünk is, hogy a víz határozza meg Szeged és a Szeged melletti területek jövőjét. Sokat írtunk arról is, hogy mennyire elsivatagosodott terület lett a Szeged melletti Homokhátság is. A katasztrófa elkerülése céljából egy giga projekten kezdett el dolgozni Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere, Kozák Péter az ATIVIZIG igazgatója és Nemesi Pál kormánybiztos. Nógrádi Zoltánt, Mórahalom polgármesterét kérdeztem a projekt jelenlegi helyzetéről, és a víziókról. Nem viccelek, az interjúból kiderül, hogy a Tisza szó szerint felfelé folyik majd!

Sok kérdést, és kérést kaptunk tőletek, hogy járjunk utána hogyan áll a Homokhátság egyik, ha nem legnagyobb projektje, amellyel meg szeretnék menteni a Szeged melletti Homokhátság ökoszisztémáját. A Szeged365 -nek örömmel nyilatkoztak a szakemberek: pár hónapja Kozák Péter az ATIVIZIG vezetője mutatta be, hogy mennyi minden készült már el ebben a gigantikus projektben! Az elkészült műtárgyakról, és a májusban átadott újabb fejlesztésekről itt írtunk:

Pár hete Nemesi Pál a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa árulta el nekünk, hogy a szakembereket, a minisztériumi kollégákat, a térség országgyűlési képviselőit, a tervező kollégákat sikerült egy asztalhoz ültetnie, így komplexen segíteni a projekt gyors és hatékony megvalósulását. Nemesi Pál kormánybiztos kiemelten fontosnak tartja a Homokhátság vízvisszapótlásának ügyét, mivel elmondása szerint nem kisebb dologról, mint a jövőnkről van szó! A videókat és képeket itt tudod megnézni:

Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere kérdésünkre elárulta: mintegy 40 év alatt változott katasztrófálissá a helyzet, ezért most kell hatékony lépéseket tenni. Ennek három fontos eleme van: elsőként a kiterlmelt altalaj vizeknek a sorsát kell rendezni, második lépés a csapadékvizek visszatartása, harmadik lépésben pedig a felszíni vízből kell pótolni a vízhiányt!

A vízvisszatartás mellett tehát vízvisszapótlásra is szükség van, csak így lehet fenntartható és maximálisan eredményes a projekt. A polgármester elárulta, hogy Algyőnél a Tisza vizéből oldják meg a vízpótlást, majd 15 méter magasságba pumpálják fel onnan a vizet a Homokhátság tetejére. A projektből Nógrádi Zoltán szerint már csak 25% hiányzik, ehhez kérték Nemesi Pál kormánybiztos segítségét. Érdemes a teljes beszélgetést meghallgatni, amelyben szó esik Mórahalom kultúrális életéről és az élményfürdő újraindításáról is:

A Homokhátság ökoszisztémájának megmentéséről itt írtunk legutóbb:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ks quik 2000
'Fel a tetejéhez' gomb