Blog

Botka László lemaradt az Államalapítás Ünnepéről

Szépen kérünk Benneteket, valaki szóljon Szeged első emberének: tegnap volt az Államalapítás Ünnepe. Botka László sajnos úgy tűnik, nem vette észre, legalább is, semmiféle jelét nem adta annak, hogy mozgatná a téma:

  • nem jelent meg a péntek délelőtt tartott városi ünnepségen,
  • és a közösségi médiában sem posztolt róla.

Hello, én egy Szeged365 blogposzt vagyok. Ha régimódi lennék, úgy mutatkoznék be, mint egy rövid, kötetlen, személyes gondolatokat tartalmazó véleménycikk. A bennem leírtak nem feltétlenül tükrözik a Szeged365.hu szerkesztőségének álláspontját, ellenben a szerzőmét annál inkább.

Szóval, városi ünnepség. Az előbbin tegnap Kovács Tamás alpolgármester, Koromné Fenyvesi Róza önkormányzati -, Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Mihálik Edvin tanácsnok koszorúzott Szent István és Gizella szobránál. A polgármester sehol, lemaradt, mint a borravaló. Az egyébként roppant aktív, minden egyes fontosabb eseményre profin rezonáló közösségi média oldala is csendben maradt, ilyet utoljára október 23-án, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc évfordulóján láthattunk. Ez a két ünnep a jelek szerint valahogy nem szimpi a polgármesterünknek.

Tényleg nem értem, mi a frász történhetett.

  • Lehet, hogy ennyire feledékeny Szeged első embere?
  • Esetleg nem ért rá kimenni a városi ünnepségre (emberek vagyunk, van az úgy, lehet hogy nyaralt vagy valami más elfoglaltsága volt), viszont a Facebook belépőkódjait is pont elfelejtette?
  • Létezik, hogy szimplán csak szelektál? A piros betűs ünnepek közül van, ami “bejön” neki, például a rendszerváltás előtti időket idéző Május 1. (a Szegedi Majális színpadán többször konferáltam műsorvezetőként a Polgármester Urat, mindig örömmel és profi retorikával mondott beszédet) közel áll a lelkéhez, a nemzeti érzéssel átitatott Október 23. és Augusztus 20. már kevésbé?

Mint fentebb írtam, előfordul, hogy egy vezető politikus nem ér rá kiugrani egy ünnepi rendezvényre, viszont az, hogy mind a város médiafelületein, mind a Facebook oldalán magasról tett a témára, nálam kicsit kiverte a biztosítékot. Egy polgármester tényleg a település első embere, aki valamilyen szinten, tudatosan vagy sem, de mindenkinek példát mutat – akkor is, ha az illető 2019 őszén rá húzta az X-et és akkor is, ha nem.

Éppen ezért tényleg fontos lenne, hogy legközelebb maga Botka László is jó példával járjon a szegediek előtt, nyomatékosítva, hogy az Államalapítás Ünnepe és Szent István emlékezete fontos, hiszen akinek nincs múltja, annak jövője sincs.

Adott egy tizen-huszonéves, közösségi médián és streaming szolgáltatókon felnövő generáció, akiket a Netflix, a Tik Tok, az Insta és a Facebook biztos, hogy nem fog megtanítani arra, mennyire fontos a Magyar Államalapítás (sok minden másra viszont annál inkább, de ezeket most inkább hagyjuk, mert dupla apukaként az agyam eldurran). Éppen ezért nekünk, felnőtteknek most kétszer akkora a felelősségünk, kétszer annyira nyomatékosan kell elmagyaráznunk augusztus 20-án a gyerekeinknek, mit jelent magyarnak lenni. És igen, egy ennyire meghatározó közéleti karakternek, kötelessége jó példát mutatni a jelen és a jövő generációi előtt.

Srácok, akik (nem is kevesen) a Polgármester Úr mellett dolgoztok, legközelebb legyetek szívesek szólni neki. Előre is köszi.

Baráti üdvözlettel,

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged 365 – szegedi, független, igazi

P.S.: Most szólt az egyik városházi ismerősöm, hogy a blogposzt elején véletlenül megelőlegeztem egy alpolgármesteri címet Koromné Fenyvesi Róza képviselő asszonynak. Javítva, köszi, a reggeli órákban egy kicsit megkavarodtam a Róz(s)ák között. A titulus ettől függetlenül még simán összejöhet a képviselő asszonynak, drukkolunk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb