Közélet

Novák Katalin: előrehozzuk a családtámogatások kifizetését, jelenléti oktatás lesz az iskolákban

“Az elmúlt évekhez hasonlóan előrehozzuk, már ma megindítjuk a szeptemberi családtámogatások kifizetését, hogy megkönnyítsük a családoknak az iskolakezdést és az iskolákban jelenléti oktatásra készülünk, csak végső esetben lehet digitális oktatás az adott osztályokban, iskolákban” – jelezte a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs mai ülését követően Novák Katalin, a testület vezetője.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter rögzítette, hogy szeptember 1-től biztonsággal elindulhat a jelenléti oktatás az iskolákban, és közben kampányszerű oltást is szerveznek a köznevelés számára. Az operatív törzs elsőként az ülésen meghallgatta a Nemzeti Népegészségügy Központ tájékoztatását a járványügyi helyzetről, és Novák Katalin rögzítette, hogy továbbra is a legfontosabb az oltás. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy most szerdáig, tehát holnapig jelezhetik a 12 évnél idősebb gyermeket nevelő szülők, hogy kérik az oltást. Az akcióba az iskolaorvosok és védőnők bevonását is indokoltnak tartják. Kizárólag Pfizert használnak a gyermekek oltásánál.

ELŐREHOZZÁK A CSALÁDTÁMOGATÁSOK KIFIZETÉSÉT

Ahogy az előző években is jellemző volt, idén is tervezik a tanévkezdés megkönnyítését anyagi értelemben, ezért előrehozzák a családtámogatások utalását. Ez vonatkozik a családi pótlékra és a gyet-re. Így a szeptember hónapban esedékes családtámogatásokat előrehozott módon kapják meg a családok. A postai kézbesítés ma elindult, és a banki utalás is megérkezik a mai napon a bankhoz, így holnap, azaz szerdán várhatják az érintettek a családtámogatásokat. Azok számára, akik a köznevelésben speciális étrenddel rendelkeznek, ősztől garantálni fogják, hogy nagy biztonsággal megkapják azokat az ételeket és olyan formában, ahogy nekik arra és amikor szükségük van. A gyerekeknél még pontosabban fel kell, hogy tüntessék az ételeket szénhidráttartalmát, emellett biztosítani kell az ételek hűtés és melegítés lehetőségét is.

NEM LESZ KORLÁTOZÁS ÉS KÜLÖNBSÉGTÉTEL

Arra a kérdésre, hogy a maszkhasználatot előírhatják-e nem beoltottaknak, illetve a fertőzésen igazoltan át nem esetteknek, Novák általánosságban úgy reagált: “nem gondolkodunk jelenleg korlátozásokban, azt szeretnénk, ha korlátozások nélkül tudnánk élni az életüket.” Egy újabb kérdésre, miszerint lehet-e különbségtétel a korlátozásokban az alapján, hogy valaki beoltott, vagy nem, csak annyit mondott: „Egyelőre ez a lehetőség még nem merült fel.” Novák Katalin azt is elmondta, hogy az iskoláknak lesz lehetőségük arra, hogy ha a járvány indokolja, akkor szigorúbb intézkedéseket is hozhatnak, mint az országban általánosan érvényes járványügyi szabályozás. Rögzítette: „alapvetően jelenléti oktatásra készülünk” és az osztályok karanténba helyezése, digitális oktatás csak a legvégső esetben lehetséges az adott körben. Elmondta, hogy a harmadik oltást nagyjából annyian vették fel, amennyien regisztráltak is (ma reggeli adat szerint kereken 200 ezren), tehát nincs érdemben magasabb regisztrációs szám az oltotti számnál.

Szeged 365 Family, ne hagyjuk, hogy néhány gonosz kis algoritmus közénk álljon! A régi közösségi média oldalunk hamarosan megszűnik, kérünk Benneteket, kövessétek az új Szeged 365 oldalt (katt IDE, előre is köszi minden kedvelést, követést)! Köszönjük, hogy számíthatunk Rátok, ti is számíthattok ránk!

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb