Mindenmás

Négy magyar egyetem működött együtt sikeresen az informatika területén, természetesen az SZTE sem maradt ki belőle

Négy magyar egyetem (ELTE, SZTE, DE, PPKE) sikeres informatikai tehetséggondozó együttműködése valósult meg az elmúlt időszakban. Az eszközrendszer központi elemeit alkotó, az egyes partnerintézmények által létrehozott szakmai műhelyekben, illetve tematikus szakmai csoportokban mentorok (oktatók, kutatók) és a képzés különböző szintjét reprezentáló hallgatók, fiatal kutatók végeztek az informatika és a számítástudomány kurrens és jelentős területein kutatásokat – áll az ELTE közleményében.

Mint írják, a hallgatók a műhelyek által nyilvánosan meghirdetett kutatási témákra való jelentkezéssel, ösztöndíj-pályázatok elnyerése útján csatlakozhattak a projekthez. A fiatal kutatók ezen kívül célfeladatokkal, illetve kinevezéssel is bekapcsolódhattak a projekt munkájába.

TÖBB MINT 900-AN VETTEK RÉSZT A PROJEKTBEN

A szakmai műhelyek sikerességét igazolja, hogy a projekt négy éve alatt több mint 900 személy vett részt a projektben folyó kutatásokban és szakmai tevékenységekben, akik közül a fiatal kutatók (doktori hallgató, doktorjelölt, 40 év alatti posztdoktor) száma meghaladta a 200-at, a közreműködő oktatók száma pedig több mint 100 volt. A további résztvevők BSc, illetve MSc hallgatók voltak. A hallgatók és mentoraik közös kutatásának eredményességét bizonyítja az elért eredményekről megtartott nagyszámú konferenciaelőadás (250-nél több, nagy része nemzetközi konferencián), valamint az érintett partnerintézmények megfelelő részlegei által publikált tudományos dolgozatok számának jelentős százalékú növekedése (450 publikáció, ebből 360 idegen nyelvű).

A DOKTORI HALLGATÓK SEM MARADTAK KI

A projektben folytatott tevékenység hozzájárult 20 személy szintlépéséhez és jelentősen bővült a kapcsolati háló kiterjesztésének lehetősége is, a nemzetközi és hazai konferencia részvételeken kívül külföldi tanulmányutak is részesültek támogatásban. A projekt hozzájárult a doktori képzés színvonalának emeléséhez is. Doktori hallgatók számára rendezett szemináriumok, előadássorozatok, tudományos konferenciák, készségfejlesztő programok és tréningek, valamint a doktori programok kutatási portfóliójának és humánerőforrásainak bővítése szolgálta ezt a célt. Számos PhD értekezés készült a projekt támogatásával. A tudományos munka iránti érdeklődés felkeltése céljából a projekt keretében tehetséggondozó szemináriumok működtek a BSc és MSc hallgatók számára.

BŐVÜLT A KAPCSOLATI HÁLÓ

Az MSc és BSc hallgatók a projektben végzett tudományos munkájuk során elért eredményeiket publikációk, illetve diplomamunkák, szakdolgozatok formájában hasznosíthatták. Számos, a projektben részt vevő hallgató ért el szép sikereket a tudományos diákköri konferenciákon. A projektbe bevont hallgatók, oktatók aktív szereplésükkel, tevékenységükkel segítették a szakkollégiumok munkáját is. A kapcsolati háló bővítése céljából a projekt támogatta az oktatók, mentorok külföldi tapasztalatszerzését, konferencia-, illetve tanulmányútjait. Ugyancsak a kapcsolati háló bővítését szolgálták a projekt támogatásával megrendezett nemzetközi és hazai konferenciák, amelyek között az ismert és elismert nívós rendezvénysorozatok elemei mellett ígéretes új rendezvénysorozatok első elemei is szerepeltek. Az „Integrált kutatói utánpótlás-képzési program az informatika és számítástudomány diszciplináris területein” című projektet az Eötvös Loránd Tudományegyetem mint projektgazda konzorciumban a Szegedi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel valósította meg 1,654 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásból, amelyet az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosított.

A közös munkának sokszor van kézzelfogható eredménye:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb