Kikapcs

100 év után is él a hagyomány: idén is lesz Szobori búcsú az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szeptember 5-én, vasárnap újra megrendezik a Szobori búcsút az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A püspöki szentmise keretében belül kerül sor a Szer Üzenete-díj átadására. A hagyományoknak megfelelően a környékbeliek fogatokon, kordékon, lovaskocsikon érkeznek a búcsúra. A fogatok látványos felvonulása mellett lesz fogathajtó ügyességi verseny és idén első alkalommal fajtabemutató is. A skanzenben néptánc, népzene, viseletbemutató- és próba, bábelőadások, míg a Nomád Parkban X. századi tevékenységek várnak minden érdeklődőt – áll a szervezők közleményében.

Mint írják, az ünnep az Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódik: több mint 100 évvel ezelőtt jöttek össze itt először, hogy megemlékezzenek Árpádról, a honszerző vezérről. Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért a környékbeliek “szobori búcsú” néven kezdték emlegetni a Kisboldogasszony ünnepnapján tartott megemlékezéseket. A szobor Árpádot, a búcsú – katolikus ünnepként – keresztény múltunkat jelenti. A Szobori búcsú eredeti üzenetével, 2007-ben, Árpád halálának 1100. évfordulóján éledt újjá. Ebben az évben „Szer Üzenete” néven az Emlékpark díjat alapított. A monostor romjai között bemutatott püspöki szentmisén adják át évről évre a Szer Üzenete-díjat, olyan embereknek, akik életükkel, munkájukkal Szer üzenetét – hit, megmaradás, hűség, hazaszeretet – juttatják el embertársainkhoz.

ÜNNEPI SZENTMISE, LOVASBEMUTATÓ ÉS SZÁMOS SZÍNES PROGRAM VÁR MINDENKIT

A részletes program így néz ki:

SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP

  • 10:00-10:30 Vendégváró muzsika a Nyenyere Egylet és a Por Zenekar közreműködésével– Kunpár.
  • 10:30 Kocsik zenés bevonulása.
  • 11:00 Ünnepi szentmise és Szer Üzenete-díj átadása a Harmónia Egyesület, Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza közreműködésével. Celebrálja: Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.
  • 12:30 Honfoglalás-kori lovasbemutató,
  • 13:00 Barboncás Társulat bábelőadása – Skanzen/ Csongrádi halászház.
  • 13:30 Fogatok ügyességi versenye és a fogatok, lovaskocsik bemutatása és fajta bemutató – Nagyrét.
  • 15:00 Eredményhirdetés Nagyrét.
  • 15:30 Barboncás Társulat bábelőadása – Skanzen/ Csongrádi halászház.

EGÉSZ NAP KÍSÉRŐRENDEZVÉNYEK SOKASÁGA LESZ ELÉRHETŐ   

Az Emlékpark területén lovaskocsikázás lesz a rendezvényen résztvevő fogatok közreműködésével. A Nomád Parkban a X. századi tevékenységeknek lehet utánanézni, lesz íjásztatás és nemezelés. A Skanezban lehet továbbá kézműveskedni, de lesz autentikus tekerő muzsika a Dél-Alföldről a Nyenyere Egylet közreműködésével és magyar népzene is a Por Zenekarral. Mindezek mellett lesz interaktív néptánc és viseletbemutató a Por Kamara táncegyüttessel, Mesekert Interaktív játszóház és kemencében sütés is. A Puszta Házában továbbá fotókiállítás, a Látogatóközpontban a Hunok régészeti hagyatéka a Kárpát-medencében” c. kiállítás és a Szer története és Magyarország történelme 3D-s filmvetítés is várja a népes közönséget. A látványosságok 10 órától érhetőek el. Első időpont a Feszty-körkép és 3D-s filmvetítés megtekintésére: 10:30. Utolsó időpont a Feszty-körkép és a 3D-s filmvetítés megtekintésére vonatkozóan: 17:30. Az Emlékpark 18 órakor zárja kapuit.

Szeged 365 Family, ne hagyjuk, hogy néhány gonosz kis algoritmus közénk álljon! A régi közösségi média oldalunk hamarosan megszűnik, kérünk Benneteket, kövessétek az új Szeged 365 oldalt (katt IDE, előre is köszi minden kedvelést, követést)! Köszönjük, hogy számíthatunk Rátok, ti is számíthattok ránk!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb