Közélet

Mától hatályos a pedofiltörvény 200 méteres szabálya: érvénybe lépett a végrehajtási rendelet

Harminc nappal ezelőtt hirdették ki a pedofiltörvény első végrehajtási rendeletét, amely ma lépett életbe – írja az Index. A kormányrendelet a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nemváltoztatást, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termékek forgalmazását korlátozza. Ezeket az árucikkeket innentől kezdve elkülönítve, zárt csomagolásban, az iskola vagy templom bejáratától legalább kétszáz méterre lehet csak árusítani.

A mától érvénybe lépett végrehajtási rendelet részleteit lent találod, a törvény egyéb, lényegesebb tételeit pedig itt foglaltuk össze:

A TÖRVÉNY PEDOFILELLENES TÉTELEI

  • Szigorúan büntetik a gyermekpornográfia minősített eseteit.
  • Létrehozzák a pedofil bűnözők nyilvántartását.
  • Foglalkoztatási tilalom a pedofilokkal szemben.

A TÖRVÉNY LMBTQ VONATKOZÁSÚ SZABÁLYAI

  • Tilos a 18 éven aluliak számára a szexualitás öncélú ábrázolása, a nemváltoztatás népszerűsítése, megjelenítése.
  • Tilos az olyan felvilágosító foglalkozás, amely a 18 éven aluliak számára a homoszexualitást, a nemváltoztatást népszerűsíti, megjeleníti.
  • Csak nyilvántartásba vett személy vagy szervezet tarthat felvilágosítást.
  • Tilos elérhetővé tenni a 18 éven aluliak számára az öncélú szexualitást, a homoszexualitást és a nemváltoztatást népszerűsítő, megjelenítő reklámokat.
  • A 18 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kell sorolni azokat a műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme az erőszak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nemváltoztatásnak, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése.

A MA ÉRVÉNYBE LÉPETT VÉGREHAJTÁSI RENDELET RÉSZLETEI

Négy héttel a pedofiltörvény hatálybalépése után hirdették ki a jogszabály első végrehajtási rendeletét, amelynek rendelkezései ma léptek hatályba. A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) korm. rendeletet módosító, augusztus 6-án megjelent 473/2021. (VIII. 6.) korm. rendelet kizárólag a kereskedelmi tevékenységgel összefüggő néhány részletszabályt tartalmaz. A rendeletben foglaltak betartását a jogszabály szerint a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

A főbb rendelkezések:

  • A születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.
  • A nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint a templom és a vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.
  • A születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: fumul de sudura
'Fel a tetejéhez' gomb