Kikapcs

Támadnak a gyilkos paradicsomok: jön a Rovarfogó Növények Napja az SZTE Füvészkertben!

Megvan még az 1978-as, Gyilkos Paradicsomok Támadása című ultimate gagyi horrorfilm? Hasonló lesz a helyzet most hétvégén, csak éppen nem mi, szegediek, hanem a rovarok lesznek alapos slamasztikában: vasárnap rendezik a rovarfogó növények napját a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, az érdeklődőknek több mint hatvan szárazföldi húsevő fajt és fajtát mutatnak be – tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.


A botanikus kert rovarfogó gyűjteményében a szárazföldi húsevő növények minden képviselője megtalálható:

  • az Ázsia trópusi részén előforduló kancsókák,
  • az észak-amerikai kürtvirágok,
  • a Vénusz légycsapója,
  • valamint a valamennyi kontinensen elterjedt harmatfüvek, melynek csaknem száz faja közül a kereklevelű és a hosszúlevelű harmatfű Magyarországon is őshonos.

A rovarfogó növények a növényvilág bámulatos alkalmazkodóképességének iskolapéldái. Tápanyagszegény élőhelyeket hódítottak meg úgy, hogy állatok fogságba ejtésével és megemésztésével egészítik ki tápanyagszükségletüket. Ezek a különleges növények Charles Darwin érdeklődését is felkeltették, aki már az 1870-es években átfogó művet írt életmódjukról. Az egyedi felépítésű növények népszerűek a kertészek körében, a nemesítésnek köszönhetően számos szín- és formaváltozatuk létezik. Szobai tartásuk kis odafigyeléssel sikeresen megvalósítható.

A tematikus napon a legkisebbeket ügyességi játékokkal és kézművesfoglalkozásokkal várják. Az érdeklődők mikroszkópon keresztül figyelhetik meg a csapdák felépítését, megtudhatják, hol élnek és milyen életmódot folytatnak az egyes fajok. A vendégeknek érdemes ellátogatniuk az arborétum trópusilepke-kertjébe is, amely szeptember 30-ig tart nyitva. Szeptember elején érkezett Szegedre Costa Ricából az idei utolsó, 280 bábból álló szállítmány, melyből folyamatosan kelnek ki a pillangók.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb