Szegedi Arcok

10 éve a gyermekek szolgálatában – jubileumi születésnapot ünnepelt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Szegeden

Nagy nap volt ez a mai a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál, hiszen fennállásának tizedik születésnapját ünnepelte a központi épületben. A szervezet egészen pontosan 2011. július elsején kezdte meg működését Szegeden és azóta már az ország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézményévé nőtte ki magát. Ma méltón meg is ünnepelték ezt a jeles évfordulót, hiszen a 10-esre fel! pályázatuk ünnepélyes eredményhirdetésére is sort kerítettek.

A SZERETET ÉS A BIZALOM A LEGFONTOSABB

Az elmúlt 10 év alatt a szegedi Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hatalmas munkát fektetett abba, hogy felkarolja és maximálisan támogassa, valamint biztos jövőképet biztosítson az ország területén minden olyan gyermeknek, aki biztos családi háttérrel nem rendelkezik. Jelenleg 7 ezer gondozott gyermeket látnak el az ország területén, immáron 13 megyében, akik lakásotthonokban, valamint nevelőszülőknél élnek. A jubileumi születésnap ezért is oly fontos számukra. Kothenz János, az intézmény főigazgatója elmondta, valóban nem a gondokra, a problémákra kell gondolni, akkor, amikor egy ekkora jubileumot ünnepelnek, hanem hálás szívvel kell végig gondolni mindazt a jót, ami velük történhetett.

“Ha végig gondoljuk, hogy milyen nehéz életúton mennek keresztül a mi csemetéink, akkor azt is tudhatjuk, hogy bizony nem könnyű gyakran azt a feltétlen bizalmat megadni a felnőtt ember személyének, amit mi felnőttek sokszor természetesnek vélünk. Az az igazság, hogy ez egyáltalán nem természetes és nem magától értetődő. Ezeknek a gyerekeknek óriási hátránya van abban, hogy megelőlegezzenek egy olyan bizalmat, amivel egy kicsit ki is szolgáltatják a saját életüket. A gondoskodás ettől felelősség, és nem csak a szeretetről szól, bár kétségtelenül a szeretet a mindent átható alapja mindennek” – emelte ki a főigazgató, majd köszönetet mondott a gyerekeknek, mindazért a bizalomért, amit beléjük fektetnek.

KOMOLY JÖVŐ ELÉ TEKINTHET A SZENT ÁGOTA GYERMEKVÉDELMI SZOLGÁLTATÓ

Dr. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy amellett, hogy 10 éves a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató több kerek évfordulót is ünnepelnek, hiszen 90 éve van jelen az egyházmegye központja Szegeden, és 990 éves maga az egyházmegye.

“Ilyen perspektívákból nézve a 10 éves Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is komoly jövő elé tekinthet. A Szeged-Csanád egyházmegye szerényen, de tudatosan végez közszolgálatot, sokszor az egyházmegye területén kívül is. Kiemelkedő ezek közül a köznevelés, a felsőoktatás és legfőképpen a gyermek- és ifjúságvédelem. Ez utóbbi a legszebb és a legnehezebb feladat is talán. Mindezt azért tudja véghezvinni az egyházmegye az intézményen keresztül, mert olyan munkatársai, vezetői vannak, akik valóban nagyon-nagy elkötelezettséggel, és óriási áldozattal vállalják ezt a feladatot éjjel, nappal” – emelte ki Dr. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök.

A SZENT ÁGOTA NEM ISMER MEGALKUVÁST, HA A GYEREKEKRŐL VAN SZÓ

Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára arról szólt, hogy hatalmas utat járt be az elmúlt 10 éveben a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, és ha egy szervezet életében ennyit jelent a tíz esztendő, akkor jól tudjuk, hogy egy gyermek esetében ez mit jelenthet.

“Ezeknek a gyerekeknek minden egyes nap veszteség, hogy ha nem úgy foglalkozunk velük ahogy kell. Azt gondolom, hogy a Szent Ágotának talán az a legfontosabb titka, küldetése, hogy a gyermekek érdekében soha nem ismer megalkuvást. Ha az elmúlt 10 évre gondolok, akkor azt mondanám, hogy a Szent Ágota a gyermekvédelem rendszerváltásának szereplője és alakítója is volt, hiszen sikerült mára leszámolni azzal, hogy a gyermekvédelem is kizárólag állami monopólium legyen, valamint sikerült felszámolni azt is, hogy a felügyelet a megőrzés helyett sokkal inkább olyan típusú legyen, ahol azért dolgozunk, hogy biztos jövőképe legyen a gyerkőcnek, ha 18 éves lesz, és kikerül a gyermekvédelem rendszeréből” – hangsúlyozta Fülöp Attila, majd hozzátette, hogy a gyermekvédelemben élő 23 ezer gyermek 70 százaléka nevelőszülőknél van. Ez az arány még sosem volt ilyen magas, de a kormány szeretné tovább emelni.

ÜNNEPÉLYES DÍJÁTADÓ

Az esemény fénypontjai természetesen a gyerekek voltak. A szervezet arra kérte a náluk gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket, nevelőszüleiket és munkatársaikat, hogy kreatív módon jelenítsék meg a 10-es számot. Pályázati felhívásuk sikeres volt: a szolgáltató 13 megyéjének 76 településéről 394 pályamunka érkezett, melyek közül a legjobbakat ma díjazták.

Ha kíváncsi vagy, hogy a Szent Ágota hogyan működik és mik az elveik, akkor olvasd el Kothencz János, főigazgatóval készített legutóbbi riportunkat:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb