Közélet

Rusvai Miklós: Nagy valószínűséggel októberben fog begyorsulni a járvány, maszkot kellene viselnünk már most

Rusvai Miklósnak határozott elképzelése van arról, hogy hogyan kellene motiválni a lakosságot az oltások felvételéhez, de az Infostartnak arról is beszélt, hogy mikor gyorsul be itthon a negyedik hullám, illetve hogy nem csak a koronavírus elleni védekezés miatt érdemes már most maszkot hordani bizonyos helyeken.

“Motiválni kell a még beoltatlan embereket, hogy vegyék fel az oltást” – mondta az Infostartnak Rusvai Miklós, aki szerint a legerélyesebb motiváció az lenne, ha nyilvánosságra kerülne például, hogy az elhunytak és a lélegeztetőgépre kerülők közül hányan voltak oltva, hányan nem, és akik oltva voltak, milyen szert kaptak. „Úgy gondolom, ha a többi országhoz hasonlóan, ahol ezek az adatok teljesen nyilvánosak – például a környező országokban is, lásd Szlovákia, Szerbia, Ausztria, Szlovénia – itthon is közölnék ezen információkat, az sokkal erőteljesebb motivációt jelentene, mint bármilyen óriásplakát. Hiszen ne felejtsük el: eddig minden országban azt mutatják a statisztikák, hogy az oltottak közül jóval kevesebben kerülnek súlyos állapotba, mint az oltatlanok közül” – mondta Rusvai Miklós.

A NEGYEDIK HULLÁM

“Folyamatos növekedés várható a járványban, nagy összegben lehet fogadni arra, hogy továbbra is stabilan, tendenciaszerűen fognak növekedni itthon a kedvezőtlen statisztikai járványadatok” – mondta a víruskutató. A mutatók közül négyet érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni: a friss fertőzöttek számát, a kórházban ápoltak számát, a lélegeztetőgépen lévők számát és a halottak számát. Mindezek mellett még a szennyvízadatok alkalmasak előrejelzésre. „Ezen adatok ismeretében most biztosan állíthatjuk, hogy szeptemberben, októberben stabil növekedés lesz. Begyorsulni a járvány nagy valószínűséggel októberben fog, és most még a lassú, de tartós növekedés fázisában vagyunk” – mondta.

MASZKVISELÉS, MÁR MOST

Néhányan viselnek maszkot a tömegközlekedési eszközökön, míg sokan nem. Rusvai Miklós szerint indokolt lehet a védőeszköz használata már most, a járvány ezen szakaszában is. „Én magam is viselem a bevásárlóhelyeken, a közintézményekben, a tömegközlekedési eszközökön. A környező országokban pedig már mindenütt sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak a maszkviselésre, mint itthon” – emlékeztetett a szakértő. Úgy véli, hogy saját jól felfogott érdekében mindenkinek célszerű viselnie a maszkot nem is csak a koronavírus, hanem az egyéb légzőszervi vírusfertőzések terjedése miatt is.

MOST VAN AZ ŐSZI VÍRUSFERTŐZÉSES IDŐSZAK

A napokban egyre több helyről számolnak be arról, hogy iskolákban, óvodákban, munkahelyeken most őszi vírusfertőzéses időszak van, amit nem feltétlenül a koronavírus okoz, vagyis a köhögő, tüsszögő, orrfolyással küzdő betegek Covid-tesztje negatív. Ám a maszkviselés e más, vírusos és bakteriális eredetű fertőzések ellen is jól véd. „Mindenkit arra biztatok, hogy olyan közösségben, ahol nem tudja, hogy a mellette álló vagy ülő oltott vagy nem oltott, hordoz-e bármilyen vírust vagy sem, ott a maszkot célszerű viselni” – véli a virológus. A szakember reméli, nem lesz szükség komolyabb korlátozásokra (kijárási korlátozás, a gazdaság fékezését eredményező intézkedések), és elegendő lesz – a többi európai országhoz hasonlóan – a maszkviselést és a védettségi igazolást megkövetelni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: devops consulting company
'Fel a tetejéhez' gomb