Közélet

Szeged365 Kisokos: Kinek jár vissza az éves szja, és mit kell tennie érte? Mutatjuk!

Február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót – jelentette be hétfőn napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben. De, hogy kinek és mennyi jár? Mutatjuk!

A személyi jövedelemadó visszatérítését korábban a gazdasági növekedéshez kötötte a kormány – azaz akkor járhat, ha idén meglesz az 5,5 százalékos GDP-növekedés –, de nagyon úgy fest, hogy ezt simán megugorja idén a magyar gazdaság, tehát semmi nem gátolja azt, hogy visszakapjuk a beígért szja-t 2022-ben – írja az Index.

AMIT MÁR EDDIG BITOSAN TUDNI LEHET

Hogy kik kaphatnak jövő februárban szja-visszatérítést? Azok, akik jogosultak a családi adókedvezményre is. Ki jogosult családi adókedvezményre? Azok, akik családi pótlékra jogosultak. A pontos jogosultsági körről az adóhivatal honlapján lehet tájékozódni, de leegyszerűsítve azoknak jár majd az szja-visszatérítés, akik – Orbán Viktor szavaival élve – „gyermeket nevelő szülők”. Pár fontos tényező, amit érdemes tudni:

  • Nem kötelező házasnak lenni.
  • 18 év feletti gyermek után nem jár a visszatérítés. Itt egy kivétel van: a családi adókedvezmény is csak akkor jár 18 éves kor felett, ha a fiatal közoktatásban részt vesz, annak pedig jelenleg csak az OKJ-s képzések minősülnek – az egyetem vagy a főiskola nem.
  • Az egyszülős családokra is vonatkozik a támogatás.
  • Azoknak is jár az szja-visszatérítés, akiknek idén születik/született meg a gyermekük, vagy éppen idén tölti be a 18. életévét. Viszont, hogy ez a visszatérítés egész éves vagy arányosított lesz-e, az jelen állás szerint csak a részletszabályokból derül majd ki.
  • Az idén befizetett szja összege jár vissza, de annak van egy felső határa, ami 800 ezer forint. Ez utóbbi pedig úgy jött ki, hogy az éves átlagbér után nagyságrendileg ennyi szja-t kell fizetni.

MIT KELL TENNI MINDEZÉRT?

Alapesetben az adózóknak nem kell tenniük semmit, a NAV rajta van/lesz az ügyön, és intéz mindent. Ez abból áll, hogy az adózókról minden, az állami adatrendszerekben elérhető információt összegyűjt, valamint azokat is, amelyek például a közjegyzőknél vannak. Ezt annak érdekében teszi, hogy kiderítse, az adózónak van-e 18 év alatti gyermeke. Ugyanis vannak olyan esetek, ahol nem derül ki valakiről, hogy nevel-e gyereket: például ha egy anya igénybe veszi a családi adókedvezményt, a NAV nem feltétlenül tudja, hogy ki az ő férje, akit szintén megillet egyébként az szja-visszatérítés. Fontos tudni, hogy nem kell kérvényezni, az automatikusan jár majd. Az adózó annyit „segíthet” a NAV-nak, hogy egyezteti, ellenőrzi az adatait, de elvileg nem kell aggódni, a NAV intéz mindent, adott esetben adategyeztetés céljából felkeresheti majd az adózókat is.

Az szja-visszatérítés mellett van még pár jó hír, hiszen a GYED összege is nőne. Erről bővebben itt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb