Szegedi ArcokVideo365

Van kikre büszkének lennünk: Városunk kis reménységeit, a robotika bajnokait köszöntötte a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Amikor az ember a robotikára gondol, egy biztos: nem a 10 éves gyerekek jutnak eszébe róla, sokkal inkább a high-tech, az innováció és a fejlődés. Szegeden a kettő mégis valahogy összeforrt, hiszen adott volt egy csapatnyi gyerek, akik időt és energiát nem sajnálva arra tették fel a szabadidejüket, hogy olyan ötleteket valósítsanak meg, mint például az elektromos autó töltő-robot. Meg is lett az eredménye, hiszen a World Robot Olympiad Magyarországi Nemzeti Döntőjén 11 szegedi kisdiák állhatott a dobogók különböző fokaira, és a csütörtök is csak róluk szólt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Irtó büszkék vagyunk tehát rájuk, hiszen a World Robot Olympiad Magyarországi Nemzeti Döntőjén Open kategóriában, Wedo korosztályban a Lords of the robot gárdája (Sadler Sebestyén, Sadler Simon és Olár Viktória) szerezte meg az 1. helyet. Sőt! Az Open Kategória Elementary-ben a dobogó mindhárom fokára a szegediek állhattak fel. A Charlie’s Angels csapata (Manai Delál, Scurrah Linda és Olár Viktória) 1. helyezést,  a Verhetetlenek együttese (Molnár Gergő, Varga Vencel és Szemerédi Csongor) 2. helyezést, míg a Robot Királyok csapata (Mohr Lili, Tóth Hanga és Kurucsai Hunor) 3. helyezést ért el. Őket köszöntötte csütörtökön a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

ELEKTROMOS AUTÓ TÖLTŐ-ROBOTOT A KÖRNYEZETBARÁT JÖVŐÉRT

Hallottál már az elektromos autó töltő-robotról? Felnőttként talán eszünkbe sem jutna ilyesmi, míg a 10 éves gyerekek már ilyesmin gondolkodnak. Ezzel az ötlettel került a versenyen a dobogó legfelső fokára Manai Delál, Scurrah Linda és Olár Viktória. A lányokat a rendezvényen faggattuk ki, hogy mégis mi fán terem egy ilyen robot. Olár Viktória, a csapat tagja elárulta nekünk, hogy a versenykiírás az volt, hogy egy természetes energiával működő hasznos robotot kellett építeni. A tanuló hozzátette, hogy ez alapján Linda, a csapat másik tagja találta ki az elektromos autó töltő-robot ötletét, majd egy hónap kellett nekik, hogy megépítsék.

TÖBB ELEKTROMOS AUTÓ KELLENE A VILÁGRA

De, hogy miért érezték úgy a 10 éves gyerekek, hogy tenni kell valamit a környezetért? Erre a kérdésre már Manai Delál, a kis csapat harmadik tagja adta meg a választ. “Túl sok a benzines autó, sok kárt tesz a környezetben. Azért építettük ezt a robotot, hogy többen merjék használni az elektromos autókat és ne szennyezzük a környezetet annyira” – mesélte a Szeged365-nek Manai Delál és hát mondjuk meg őszintén: teljesen igaza van.

A JÖVŐBEN AZ ÉLETÜNK MEGHATÁROZÓ RÉSZ LESZ A ROBOTIKA

A tanulókat és tanárukat dr. Kőkuti Attila, a kamara elnöke köszöntötte az eseményen, ahol kis ajándékcsomagban részesültek a gyerekek. Dr. Kőkuti Attila az eseményen kiemelte, hogy a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyon büszke a szegedi gyerekekre. “Ha belegondolunk abba, hogy ők ezt az egész robotikát nem külön tárgyként tanulják, hanem az egyes tárgyakhoz kapcsolódóan, úgynevezett pluszként, akkor különösen értékesek ezek a díjak, amiket ők elhoztak. A jövőben az életünk meghatározó szerepe lesz a robotika, az informatika fejlődése. Meg fogja határozni a gazdasági élet szereplőinek minden ténykedését, minden mozgásterét és a jövőben ezek a gyerekek fognak ezeknél a cégeknél dolgozni. Nagyon fontos, hogy időben kezdjenek el a robotikával foglalkozni” – hangsúlyozta a kamara elnöke a rendezvényen. Az eseményen egyébként nem csak a gyerekeket köszöntötték, hanem a felkészítő tanárukat Özvegy Juditot is.

Sasold meg az eseményről készült videónkat is:

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb