Közélet

Az Országgyűlés elfogadta a kormány javaslatát: januárig meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Az Országgyűlés elfogadta a kormány javaslatát, amelynek értelmében 2022. január elsejéig meghosszabbítják a veszélyhelyzetet – írja az Index. Mint ismert, a koronavírus magyarországi megjelenése után 2020. március 11-én országos veszélyhelyzetet léptettek életbe, és idővel korlátozó intézkedéseket vezettek be. 2020. június 18-án szűnt meg a veszélyhelyzet, de érvényben maradt a járványügyi készültség.

2020 őszén érkezett a járvány második hulláma, november 10-én az Országgyűlés megszavazta a 2020. évi CIX. törvény a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló beadványt. Először februárban, aztán májusban újra meghosszabbították a veszélyhelyzetet, utóbbi esetben a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig. Ezúttal a kormány a veszélyhelyzet 2022. január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezte.

ÍGY BIZTOSÍTHATÓ A GYORS ÉS HATÉKONY DÖNTÉSHOZATAL

A törvénymódosítás indoklásában többek között kifejtik, hogy így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a Kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését. Az Országgyűlés hétfői ülésén a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosításáról szóló javaslatot 112 igen, 25 nem mellett tartózkodás nélkül megszavazta, 62 képviselő nem voksolt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb