Közélet

Előválasztás: Szegeden Szabó Sándor lehet a befutó az egyes választókerületben (frissítve)

Nagyjából délután egy körül kezdődött meg az urnák megnyitása és a szavazatok megszámlálása a 2021-es előválasztás első körében. A miniszterelnök-jelöltek Facebook-oldalai alapján lehet sejteni, hogy hozzájuk is eljutottak nem hivatalos információk arról, ki hogyan áll a versenyben jelenleg – írja a Telex. A portál szerint jelenleg a miniszterelnök-jelöltek versenyét Dobrev Klára vezetheti, akit Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter állva követ. Szeged vonatkozásában annyi változás történt, hogy a Telex információkat csepegtetetett arról, hogy az első választókerületben Szabó Sándor nyerhet.

Mint írják, nagyon szembetűnő, hogy Jakab Péter tegnap délután óta ma délután posztolt csak először a Facebook oldalán. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje megköszönte minden szavazónak és szavazatszámlálónak az előválasztáson való részvételt. Ezzel szemben Márki-Zay Péter „Megcsináltuk” címmel Budapesten, „Mögcsináltuk” címmel pedig Hódmezővásárhelyen is tart majd eredményvárót. Ezek alapján lehet sejteni, hogy ki milyen eredményeket vár, és a Telexhez érkező első, nem hivatalos információk is nagyjából egybevágnak ezekkel. Információik szerint a miniszterelnök-jelöltek versenyét Dobrev Klára vezeti, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter pedig fej-fej mellett állva követik őt. Van olyan körzet, ahol mindhárman, Dobrev, Karácsony és Márki-Zay is nagyjából azonos szavazattal állnak. Jakab Péter és Fekete-Győr András viszont lemaradásban vannak.

TÖBB MINT 600 EZREN SZAVAZTAK

Összesen egyébként 633.811-en vettek részt az előválasztáson, amely tegnap este véget ért Magyarországon. A sorbanállási szabályok alkalmazásával 21.15-kor regisztrálta a rendszer az utolsó online szavazatot.

FRISSÍTVE (15:26): DOBREV AZ ÉLEN

Az Index nem hivatalos információi szerint így áll az erősorrend a miniszterelnök-jelölti versenyben: 

  1. Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció)
  2. Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP)
  3. Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)
  4. Jakab Péter (Jobbik)
  5. Fekete-Győr András (Momentum)

A DK miniszterelnök-jelöltje ugyan vezeti az előválasztást, de bőven 50 százalék alatt van, így már jó eséllyel kijelenthető: lesz második forduló.  

FRISSÍTVE (15:39): SZEGEDEN SZABÓ SÁNDOR LEHET A BEFUTÓ AZ EGYESBEN

A Telex információi szerint az egyéni választókerületekben nem hivatalosan a következő győztesekről hallottak: Szél Bernadett (Budakeszi-Budaörs), Szabó Sándor (Szeged), Bősz Anett (Érd), Czeglédy Csaba (Szombathely), Sziráki Pál (Szolnok).

FRISSÍTVE (16:07): LASSAN HALAD A SZÁMLÁLÁS, MA NEM TUDJUK MEG, HOGY KI LESZ A MINISZTERELNÖK-JELÖLT

Az Előválasztás 2021 Facebook oldalán szerdán délután azt közölte, hogy a szavazatszámlálás az előzetesen vártnál lényegesen lassabban halad. Ennek több oka is van, viszont így hivatalos eredmények ma nem várhatók, legalább is ami a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredményét illeti.

KIJÖTTEK AZ ELSŐ EREDMÉNYEK (18:15): DOBREV VEZET, FEKETE-GYŐR PADLÓN

A délután óta repkedő találgatások után kijöttek az első hivatalos eredmények is, az eddigi öt összeszámolt választókörzet mindegyikében Gyurcsány Ferenc felesége vezet, Karácsony Gergely egyet leszámítva mindenütt második, nagy meglepetésre a hódmezővásárhelyi polgármester ötből négy esetében elhozta a harmadik helyet a jobbikos Jakab Péter elől. Fekete-Győr Andrásra gyakorlatilag a haverokon, családtagokon kívül a kutya nem szavazott (bocs, gonosz volt, tudjuk), a Borsod 7-es választókörzetben például mindössze 69 voksot sikerült összekapirgálnia.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb