Kikapcs

Szeged365 live: sasold meg élőben a ritkaságnak számító, eredeti Dankó Pista kottákat a Móra-múzeumban

Tegnap számoltunk be róla, hogy Dankó Pista kották kerültek a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonába, ma pedig megmutatjuk nektek őket! A lapokat egy magánszemély ajándékozta a közgyűjteménynek, amelyet a múzeum munkatársai szerdán, azaz ma mutatnak be először a nagyközönségnek.

Az összesen 8 oldalas anyagon a dallamok mellett dalszövegek is olvashatóak. A kották egyébként eddig egy dunaújvárosi magánszemély birtokában voltak, aki úgy döntött, hogy a szegedi múzeumnak szeretné ajándékozni az értékes lapokat. A Móra Ferenc Múzeum sajtónyilvános eseményén most először nyerhetünk bepillantást a kottákba, amelyről élőben tudósítunk nektek!

AZ EREDETI CIGÁNYSZERELEM CÍMŰ NÉPSZÍNMŰ OLVASHATÓ A KOTTÁKON

A kéziratokat és a programokat bemutató sajtótájékoztatón Bárkányi Ildikó néprajzkutató elmondta, hogy hat teleírt kottaoldalon az 1898-ban bemutatott Cigányszerelem című népszínmű betétdalai olvashatók, köztük Marcsa és Etel kettőse, valamint az Eltörött a hegedűm kezdetű nóta. A kottákat olvasva még egyszer meg lehet cáfolni azokat a legendákat, melyek szerint a nótakirály nem tudott kottát írni. Csongor Győzőnek, a múzeum egykori igazgatójának kutatásai szerint Dankó Pista a szöveghez rögzítette az ének dallamát és ritmusát, miután eljátszotta, illetve elpengette azt hegedűjén. A teljes dalkíséretet, amit a zenekar játszott és ami kiadásban megjelent, minden bizonnyal már mások segítettetek neki elkészíteni – közölte a néprajzkutató.

JÓ ÁLLAPOTBAN VANNAK A KOTTÁK

Bárkányi Ildikó kifejtette, hogy a 120 évesnél is régebbi kották aránylag jó állapotban vannak, bár néhol töredeznek, meg vannak ragasztva, de jól olvashatók, restaurálásuk azonban több hónapos folyamat lesz. Kitért arra is, hogy kéziratos Dankó-kották nincsenek műkereskedelmi forgalomban, ezért nehezen megbecsülhető az értékük. 

ŐSZI ÉJSZAKA A MÚZEUMBAN

Szombaton, a Múzeumok őszi éjszakáján különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal, detektívjátékkal várják az érdeklődőket a Móra Múzeumban, a Fekete házban és a Vármúzeumban. A múzeum főépületében az állandó és időszaki kiállításokat – így az Erzsébet királynéról rendezett tárlatot -, valamint a látványtárakat mutatják be a látogatóknak, akik a kilátóból megcsodálhatják a szegedi belváros esti fényei. A Fekete házban az évszakhoz illő új ruhákat kaptak a Rotschild Klára-kiállítás próbababái, Sinkó János festőművész Fragmentum LXXI című kiállításán pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek. A Vármúzeumban rendezett tárlatvezetéseken a Szeged történetét bemutató interaktív kiállítás ismerhető meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb