Szegedi Arcok

Mára is jutott egy: Karikó Katalin kapja az innováció szimbólumát, a Dr. Paul Janssen-díjat

Az mRNS-en alapuló gyógyszerfejlesztés útját megnyitó kutatóként nyerte el Karikó Katalin és Drew Weissman a Dr. Paul Janssen-díjat – jelentette be 2021. szeptember 28-án a kitüntetést alapító Johnson & Johnson. A multinacionális cég a Covid-19 vakcinák mögött álló rendkívüli tudósok bemutatásával a teljesítményre, az innováció jelentőségére irányítja a figyelmet – olvasható az SZTE közleményében.

A Covid-19 pandémia idején kipróbált mRNS-alapú vakcinák bebizonyították: óriási lehetőségeket rejt a hírvivő RNS, amelyre újabb betegségek elleni oltóanyagok és terápiák épülhetnek. Az mRNS-hez kötődő fejlesztéseket megalapozó kutatópárost – Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvániai Egyetem professzorát – a Dr. Paul Janssen-díj adományozásával ünnepli a kitüntetést alapító Johnson & Johnson. A gyógyszercég a „vakcinatudományi szuperhősök” elismerését 2021. szeptember 28-án késő délután a legnagyobb videomegosztó portálról elérhető „Heuréka pillanatok” című élő műsorában jelentette be.

HEURÉKA PILLANATOK A KUTATÓNŐVEL

Virtuális ünnepségen, kérdés-felelet interjúval mutatta be az EURÉKA MOMENTS a Karikó – Weissman kutatópárost. A műsorvezető, Seema Kumar, a J&J innovációs irodájának vezetője szerint „a világnak nagyobb szüksége van a tudományra, mint valaha”. A SARS-CoV-2 vírus által okozott világjárvány megfékezésében szerepet játszó vakcinák közül szinte mindegyiknek a fejlesztője szót kapott a „Heuréka pillanatok” című műsorban. „Miközben átveszem a Dr. Paul Janssen-díjat az orvosbiológiai kutatásért, elgondolkodom a szerény kezdeteken, családom, tanáraim, mentoraim és kollégáim támogatásán, akik segítettek az utamon. Azokra a szorgalmas tudóstársakra gondolok, akik szenvedélyesen végzik a munkájukat, és jelentős mértékben hozzájárultak a Covid-19 mRNS vakcina sikeréhez” – idézi Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorát és alumnáját, a BioNTech alelnökét sajtóközleményében a J&J. Az amerikai multinacionális cég az innováció és a teljesítmény szimbólumának tekinti az egykori munkatársáról, Dr. Paul Janssenről elnevezett díjat. A 2004-ben alapított kitüntetéssel 200 ezer dollár jár.

19 TUDÓST ISMERTEK EL EDDIG EZZEL A DÍJJAL

A Janssen-család históriája összefonódik több gyógyszergyártó cég – köztük a magyarországi Richter és az amerikai Johnson & Johnson – történetével. „Dr. Paul Janssen a 20. század egyik legtehetségesebb és legszenvedélyesebb kutatója volt. Több mint 80 gyógyszer felfedezéséhez és kifejlesztéséhez való hozzájárulásával életek millióinak megmentéséhez járult hozzá.” E gyógyszerek közül négy ma is szerepel az Egészségügyi Világszervezet alapvető gyógyszereket felsoroló listáján – tudatja a J&J közleménye. A nemzetközi vállalatcsoport globális ismertségét tovább növelte a Covid-19 elleni, egydózisú, Janssennek nevezett oltóanyaga. 19 kiemelkedő tudóst ismertek el eddig a Dr. Paul Janssen-díjjal. A kitüntetettek közül öten Nobel-díjat kaptak. E körbe tartozik Jennifer Doudna, aki a világ legbefolyásosabb embereinek 2021. évi „Time 100” listájára méltatást írt Karikó Katalinról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb