GasztroKözélet

Szegedi lángos – és kolbászsütők, megúsztátok: kijött a rendelet-módosítás, mégsem kell szakképesítés

Kijött egy, a magyar vendéglátósok nagy részének nehezen betartható rendelet, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti – írtuk meg hétfőn. A szakmai szervezetek értetlenül álltak a dolog előtt, amely úgy fest, az éj leple alatt megoldódott: a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a módosítás.

Hétfőn délután az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Telex.hu-val azt közölte, hogy kezdeményezik a képesítési követelmények rendeletének módosítását. Azt írták, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. „Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése.”

A hivatalos rendelet-módosítás éjszaka jelent meg, a Magyar Közlöny (Magyar Közlöny 2021. évi 190. szám) azt írja, az előírás nem vonatkozik…

  • a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok,
  • frissen sültek,
  • sült és főtt kolbász,
  • hurka,
  • virsli,
  • füstölt vagy sült hal,
  • lángos-,
  • palacsintafélék,
  • meleg és hideg szendvicsfélék,
  • valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok készítésére.

Szinte halljuk, ahogy 10-ből 9 lángos és pecsenyesütő felsóhajt a Mars Téri Piacon. A teljes rendeletet IDE kattintva találjátok.

Fotók: Szabó Dávid, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb