Szegedi ArcokVideo365

Gift of Life: 35 ezer dollárnyi adomány érkezett Amerikából Szegedre, szívműtétre váró beteg gyermekek gyógyítására (frissítve)

Pár hete végezték el a negyvenedik operációt a Gift of Life programban, melynek célja, hogy határon túli gyermekek szívműtétjeihez biztosítson anyagi fedezetet. A 2010-ben indult kezdeményezés negyedik üteméhez eddig 30 millió forint áll rendelkezésre, ebből több, mint 20 műtétet tudnak majd finanszírozni, melyek többségét Szegeden végzik majd el. A programra most újabb 35.000 amerikai dollár gyűlt össze, melyet Karsai Gábor, az RC Locust Valley tagja, a program nagykövete ad át a Gift of Life Magyarország támogatására Farkas Ákos projektvezetőnek.

Az eseményről 18.30-tól élőben jövünk a Szegedi Dóm Látogatóközpontból:

Megtörtént az átadás, a 35 ezer amerikai dollárt Karsai Gábor, az RC Locust Valley tagja, a GOL New Yorkban élő nagykövete adta át, aki elmondta, az Egyesült Államokban ismerkedett meg a Rotary-val és a Gift of Life kezdeményezéssel. Arra gondolt, a magyar gyerekeken is segíthetne a program, ezért éveken át Amerikába vitték a szívbeteg hazai kicsiket, majd, amikor már itthon is elérhetővé váltak az életmentő műtétek, jöhetett a következő lépcső: Magyarországon segíteni azoknak a határon túli kisbetegeknek, akiknek az országában nincsenek meg a feltételek egy-egy ennyire komoly operációhoz.

A ma jelképesen átadott 35 ezer dollár több amerikai forrásból lett meg, a New Yorki-i Rotary district mellett a Long Island Rotary és a nemzetközi Gift of Life is küldött pénzt. Az összeg a műtéteken felül arra is elég lesz, hogy modern szívsebészeti technikákat tanítsanak orvosoknak Szegeden.

KORÁBBAN ÍRTUK A GIFT OF LIFE-RÓL: NEMRÉG EGY NYOLC ÉVES KISLÁNY, HANNA ÉLETÉT MENTETTÉK MEG A GIFT OF LIFE PROGRAM KERETEIN BELÜL

Szinte kereken egy hónapja, hogy közösen köszönthettük a Gift of Life program 40. gyógyult kisbetegét, Szőcs Hannát, aki azóta gyógyultan hagyhatta el a Szegedi Gyermekklinikát. A 8 éves kézdivásárhelyi kislány első műtétjére 2020. januárban került sor a Gift of Life program harmadik ütemében. Dr. Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikájának professzora akkor elmondta, Hannánál egy olyan erdélyi kardiológus fedezte fel a szívfejlődési rendellenességet, aki korábban részt vett egy Szegeden, határon túli orvosok számára rendezett továbbképzésen. A kislánynál elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy két eltérés is található a szívében, melyek operációját egyszerre nem lehet elvégezni.

Tavaly, év elején a szíve két pitvara közötti sövényen található nyílást szüntették meg, majd most egy nyitva maradt ér elzárását is elvégezték egy katéteres műtéttel – magyarázta a Szeged365.hu-nak egy hónapja Szeged tavalyi díszpolgára, Dr. Katona Márta. Mint Hanna az eseményen elmondta, már jól van és végre haza is mehet.

Elekes Zoltán, a Rotary Club Szeged Dóm képviseletében a szeptember végi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Hanna sikeres szívműtétje a szeptember elején megrendezett Pizza Monkey VI. Rotary Jótékonysági Gumikacsa Versenynek köszönhető. Ezen a jótékonysági eseményen 1.800.000 forintot gyűjtöttek össze.

Operatőr: Magyar Andor, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb