Kikapcs

Szegedre érkezik a Kárpát-medence (egyik) legnagyobb embere: Böjte Csaba a TIK-ben tart előadást

Őszinte, egyszerű és szívből jövő jótanácsok a Kárpát-medence egyik leghitelesebb emberétől” – írja meghívójában a Keresztpont Egyesület, akik október 29-én 18 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetest, számos árvaház működtetőjét látják vendégül.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója 2019 óta először ad elő Szegeden. A csupaszív erdélyi szerzetesről kevesen tudják, hogy:

  • Édesapja költő volt, s egy verse miatt a Ceaușescu-rezsim bírósága hét év börtönre ítélte, ahonnan négy és fél év múlva szabadult ki. A börtönben elszenvedett kínzások és egyéb megpróbáltatások következtében szabadulása után másfél hónappal meghalt. Csabának ez alapvető momentum volt annak megértésében, hogy a baj nem az emberben, hanem a tudatlanságban lakozik. Ennek hatására döntötte el, hogy pap lesz.
  • A nemzetközileg is elismert szerzetes-jótevő laikus korában autóvillamossági szerelőnek tanult,
  • majd miután ezt a szakmáját feladta, egy évig élt és dolgozott bányászként a Hargitában. Mint korábban nyilatkozta, ezzel a döntéssel, akaraterejét próbára téve, lelkiekben már a papi pályára készült.

Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. Jelenleg 2500 árva, nehéz sorsú gyermekről gondoskodik intézményeiben és további százakról nevelőszülői rendszerben.

Az előadás október 29-én 18 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban veszi majd kezdetét, bővebb információt IDE kattintva találsz róla!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb