Szegedi Arcok

Látod, hogy nem látod, majd most meglátod… itt a Látás Hónapja, a Prágai Látszerészetben!

A legtöbb ember életében eljön az a pillanat, amikor rájön, hogy a látása már nagyon nem a régi. Jó szemüvegesként, a számítógép előtt eltöltött hosszú órák hatására ez nincs nálunk sem másként, így a látásellenőrzés időnként nagyon ránk fér. Ennek örömére gyorsan rá is kérdeztünk, hogy ha már itt az október, ami a Látás Hónapja, van-e véletlen valami kedvezmény, akció, vagy esetleg egy potya látásvizsgálat a szegedi Prágai Látszerészetnél. Most sem csalódtunk, hiszen Ők is csatlakoztak ahhoz az országos kampányhoz, melynek arca idén Pataki Zita, az ismert televíziós személyiség.

A Prágai Látszerészet közel harminc éve üzemel családi vállalkozásként a Napfény Városában, így az első utunk hozzájuk vezetett. Prágai András optometrista-látszerész mester elárulta, hogy bizony Ők is készültek a Látás Hónapjára, hiszen üzletükben ingyenes látásvizsgálat és szaktanácsadás, valamint szemüvegellenőrzés várja egész hónapban az érdeklődőket, csupán időpontot kell foglalni és akár a gyerekeket is magunkkal lehet vinni egy ellenőrzés erejéig.

SENKINEK SEM SZABAD LEMONDÓAN LEGYINTENIE, HA AZ ÉLESLÁTÁSRÓL VAN SZÓ

Nem csak a szegedi Prágai Látszerészet, hanem maga Pataki Zita is arra buzdít mindenkit, hogy ellenőriztesse évente látását, hiszen októberben ezt a kijelölt optikák, ahogy a szegedi Prágai Látszerészet díjmentesen biztosítják. A gyors vizsgálat mindenkinek ajánlott, de természetesen vannak olyan csoportok, akiknél mindez kiemelt jelentőséggel bír. „Nem kérdés, hogy az éleslátás mindenki számára fontos kell, hogy legyen, hiszen mindennapi életünket könnyítjük meg azzal, ha a körülöttünk lévő világot kifogástalanul tudjuk vizuálisan érzékelni” – vallja Pataki Zita, aki azt is kiemelte, hogy a Magyar Látszerész Szövetség idén arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a szakértő optikákban mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást és senkinek sem szabad lemondóan legyintenie, ha éleslátásáról van szó.

IRÁNY A SULI

Pataki Zita nem csak a felnőttek látásvizsgálatának fontosságára hívta fel a figyelmet, hanem bizony a gyerekekre is gondol. „Gyakran az iskolakezdéssel válik egyértelművé, hogy a gyermeknek szemüvegre van szüksége. Az iskolában sokat kell egy pontra összpontosítani, a táblára vagy épp a füzetre figyelni. Szeme hamar elfárad a folyamatos terhelésben, így az apróbb eltérések is megmutatkoznak. Lehet, hogy a gyerkőc remekül boldogult oviban, rajzolt és célba dobott gond nélkül, de a táblát nem látja elég élesen ahhoz, hogy követni tudja az órát. Ha tehát arra panaszkodik, hogy sokat fáj a feje vagy elmosódnak a betűk, akkor érdemes gyorsan megnézetni a gyermek szemét és mielőbb korrigálni a hibát” – hangsúlyozta a meteorológus, majd hozzátette, hogy a gyerekek szeme ráadásul, a test növekedésével, gyorsabban változik, mint a felnőtteké, így a számukra ideális dioptria is gyakrabban változhat.

VÉGELÁTHATATLAN MUNKA A MONITOR ELŐTT

„Talán a legnépesebb csoport, akiknek fontos volna évente ellenőriztetniük látásukat az irodai dolgozóké” – világított rá az egyre szélesebb körben jelentkező helyzetre Pataki Zita és hát, ezzel száz százalékban egyet kell értenünk. Hiszen, azt ma már mindenki tudja, hogy a monitorok előtt töltött idő jelentősen megterheli a szemet (is), és arról is sokan hallhatunk, hogy óránként tíz percre fel kellene állni a monitor elől, hogy szemünk és testünk pihenhessen. Sajnos a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy kevesen használnak kék fényt szűrő monitor szemüveget a számítógépes munkához, pedig csak így óvhatjuk meg látószervünk egészségét az állandó terhelés negatív következményeitől. A meteorológus szerint mindezek mellett az sem elhanyagolandó a tény, hogy a szemlencse rugalmassága az évek előrehaladtával csökken, melynek következménye, hogy ötvenhez közeledve szinte mindenkinek gondja akad az apró betűk elolvasásával. „Ha meg szeretnénk előzni azt a roppant kellemetlen élményt, hogy hiába nyújtogatjuk karunkat a csomagolás oldalán lévő apró szöveget akkor sem tudjuk elolvasni, akkor itt az ideje egy látásellenőrzésnek, mert lehet, hogy olvasószemüvegre lesz szükségünk” – véli a televíziós személyiség.

LÁTÁSVIZSGÁLAT, A BALESETEK MEGELŐZÉSÉRE

„Aki a volán mögé ül, annak az éleslátás legalább olyan fontos, mint a jól működő fék, vagy a biztonsági öv. Ha vezetés közben nem látunk jól, akkor saját és mások életét is veszélyeztetjük. Aki nem visel szemüveget az hajlamos azt hinni, hogy neki nincs szüksége a látásellenőrzésre, de ez sajnos nem igaz. Ebben az esetben is érdemes élni a díjmentes ellenőrzés lehetőségével, hogy ne a szem fáradása hívja fel a figyelmet arra, hogy szemüvegre volna szükség” – hívta fel a figyelmet a komoly problémákra Pataki Zita, aki azt is megemlítette, hogy alátásellenőrzés egyfajta balesetvédelmi eszköz, hiszen nagyon fontos a gyors reagálást kívánó helyzetekben, hogy látásunk éles legyen és támaszkodhassunk a szemünk által biztosított információkra. Mindenkinek tehát, aki veszélyes gépekkel dolgozik, vagy veszélyes sportot űz, erősen ajánlott a látásellenőrzés, hiszen az élete múlhat azon, hogy pontos képet kap-e arról, mi van körülötte. 

Mindezek tudatában ne habozz, foglalj időpontot díjmentes látásvizsgálatra a szegedi Prágai Látszerészetnél emailen, vagy telefonon!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb