KikapcsVideo365

Szeged365 videóriport: paprikás volt a hangulat Röszkén, avagy nagyot ment az első Rózsapaprika Nap

Szó szerint igazán paprikás volt a hangulat a hétvégén Röszkén, ugyanis először tartottak Paprika Napot a községben, mivel a Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub Egyesület is csatlakozott a nemzetközi „Good food, good farming”, vagyis az egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz.

A program keretében számos európai országban rendeznek akciókat 2021. október folyamán azzal a céllal, hogy az EU agrárpolitikája, az intenzív, nagyüzemi gazdálkodás helyett, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogassa. A programhoz csatlakozó szervezetek, így a röszkei is egy igazságos, vagyis fenntartható agrárpolitikát szeretnének és az olyan gazdálkodásért állnak ki, amely védi a talajt, a vizet, az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget. Nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és az állatok szenvedéséhez, valamint egészséges táplálékot biztosít mindenkinek. 

A KAMPÁNY LEGJOBB ÉLŐ PÉLDÁJA SZEGED

A Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub Egyesület és a Röszkei Paprika Múzeum ennek kapcsán a hétvégén megrendezte az első Paprika Napot a faluban. Mint mondták, az “Egészséges étel helyi gazdáktól” kampány legjobb élő példája a szegedi paprika termelői közössége. A szegedi paprika mint helyi és hagyományos termék a szegedi tájkörzetben, a Dél-Alföldön terem, fűszerpaprika termelő családok százai termesztik, feldolgozzák és helyi termelői piacokon értékesítik a fűszerpaprika őrleményeket. Az I. Röszkei Rózsapaprika Napon a Paprika Múzeum ingyenes tárlatvezetésekkel, paprikás ételek kóstolójával, bemutatójával, paprikafűzéssel és paprikatöréssel várta a vendégeket, mi pedig összedobtunk róla egy tuti kis videót! Sasold meg:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb