Közélet

Négy vadonatúj önjáró trolibuszt szerez be Szeged: lesz rajtuk wifi és még USB-csatlakozó is

A Szegedi Közlekedési Kft. négy darab kisegítő akkumulátoros hajtással szerelt, szóló kivitelű trolibusz beszerzésére nyert állami támogatást a Zöld Busz Program május végén zárult első pályázati eljárásában. A járművek megvásárlását célzó közbeszerzést a közlekedési cég a napokban indította meg.

A tenderkiírás szerint az SZKT 4 darab (+ opcióban további 2 darab) új, teljes hosszban alacsonypadlós, egységes kialakítású, akkumulátoros, önjáró, szóló kivitelű trolibuszt szerezne be a Zöld Busz Program keretében. Az ajánlatkérő az állami támogatásból beszerzésre kerülő négy trolibuszon felül, azonos feltételek mellett további két járműre kíván opciós jogot formálni. Az alapmennyiség megvásárlásához az Innovációs és Technológiai Minisztérium 71,31%-os intenzitású, legfeljebb nettó 577 461 000 forint értékű állami finanszírozást biztosít.

A JÁRMŰVEKNEK UGYANOLYAN TÍPUSÚNAK KELL LENNIÜK

A járműveknek egyazon gyártótól származónak és ugyanolyan típusúnak kell lenniük. A pályázati kiírás értelmében a megajánlott trolibusz-típus legalább 11 900  és legfeljebb 12 750 mm hosszú lehet, alapfeltétel továbbá a teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) konstrukció, valamint a 2-2-2 ajtóképlet. A járművek minimálisan elvárt befogadóképessége (5 fő/m²-rel számolva) legalább 70 fő, ezen belül a fix ülőhelyek számának a teljes befogadóképesség legalább 20%-át el kell érnie. A trolikat mozgató villamos vontatómotor minimálisan elvárt névleges teljesítménye legalább 120 kW. Az akkumulátoros önjárást biztosító akkupakknak minimálisan 15 kilométer megtételére kell alkalmassá tennie a kocsikat korlátozott klíma- és fűtéshasználat mellett, legalább 40 km/h sebességgel és a trolibuszokra jellemző dinamikus gyorsulással normál személyszállítási körülmények között.

A TROLIKAT KLÍMÁVAL, UTASTÁJÉKOZTATÓ BERENDEZÉSSEL, WIFI-VEL ÉS USB-CSATLAKOZÓKKAL IS EL KELL LÁTNI

A járműveket továbbá utastéri és vezetőtéri klímaberendezéssel, külső és belső vizuális, valamint akusztikus utastájékoztató berendezéssel, nyitható ablakokkal, fedélzeti WiFi-vel és USB-csatlakozókkal is el kell látni. A trolibuszok felszereltségének ezen kívül tolató-, forgalomfigyelő és kétoldali külső hátralátást biztosító kamerákkal kiegészített fedélzeti kamerarendszert is tartalmaznia kell.

RÖVID AZ IDŐ

Az ajánlatok benyújtására viszonylag rövid idő áll rendelkezésre, a pályázatokat november 18-ig lehet beadni az eljárásban. Az alapmennyiség szállításának véghatárideje az adásvételi szerződés hatályba lépését követő maximum 15 hónap. Az SZKT az elbírálás során a legjobb ár-érték arány szempontja alapján a legkedvezőbb ajánlatot hirdeti nyertesnek. Az ajánlati árnak tartalmaznia kell a járművek gyártása, szállítása engedélyeztetése, a szükséges betanítás elvégzése, a próbaüzem és a szerződésben meghatározott egyéb szolgáltatások teljesítése kapcsán felmerülő valamennyi költséget, minimum 24 hónap időszakra szóló teljes körű jótállást, valamint a trolibusz járművekkel leszállítandó tartalék alkatrészek költségeit is.

Forrás: magyarbusz.info

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb