Közélet

Összeült az Operatív Törzs, bejelentették, lesznek-e korlátozások

Kedden ismét ülésezett az operatív törzs, a megbeszélésen Kásler Miklós is ott volt. Az ATV rákérdezett, hogy terveznek-e járványügyi szigorítást, a Koronavírus Sajtóközpont pedig kedd este válaszolt is a csatornának.

KIMONDTÁK: NEM TERVEZNEK SZIGORÍTÁSOKAT

A Koronavírus Sajtóközpont azt közölte, hogy a járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú és nem szeretnének senkit korlátozni, pláne nem az oltottakat. Mint az ATV-nek adott, az Operatív Törzs ülését követő válaszban írták, a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken:

  • az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban)
  • és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor),
  • emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti.

A közleményben hangsúlyozták, hogy  a járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, az  előző hullámokkal szemben már van vakcina, és a lakosság hatvan százaléka védett.

DUDA ERNŐ, RUSVAI MIKLÓS ÉS FALUS ANDRÁS SZIGORÍTÁST SÜRGET

A fentiekkel ellentétes véleményen vannak azok az egészségügyi szakértők, akik felhívást tettek közzé a járványügyi rendelkezések szigorításáról. “Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a COVID-19 járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések” – írják a sajtónak szétküldött levelükben. A kormánytól azt kérik,

  • halasszák el, függesszék fel a tömegrendezvényeket.
  • írják elő a kötelező maszkhasználatot minden nyilvános zárt térben (boltokban, hivatalokban, közösségi közlekedési eszközökön), illetve minden olyan nyílt terű helyszínen, ahol a megfelelő távolságtartás nem megvalósítható.
  • tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását
  • a szabványos, európai védettségi igazolványt csak a szakmailag előírt oltási sor felvétele után, a védettség kialakulását követően állítsák ki.
  • hozzanak létre lakóhely közeli, ingyenes tesztelési pontokat az ország minden részén a fertőzési gócok hatékony felismerésére, a kórokozó szóródásának
    megakadályozására.
  • működtessenek hatékony hatósági karantén rendszert a fertőzöttekre és kontakjaira vonatkozóan.

A petíció aláírói között ott van a médiában a napokban ismét non-stop nyilatkozó Dr. Rusvai Miklós és a szegedi Dr. Duda Ernő is, a teljes listát IDE kattintva találod.

SZLÁVIK JÁNOS IS MEGSZÓLALT

“Ha a pandémia tovább súlyosbodik, akkor valamit csinálni kell, ahogy Európa több más országában tették” – nyilatkozta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa kedd reggel az M1 aktuális csatornán. A szakember egyszerre szolgált rossz és jó hírrel, mint mondta, folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban lévők száma, de kevesebben vannak, mint az előző év azonos időszakában.

Forrás: Rusvai Miklós Facebook, ATV, Index, 24

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb