Közélet

Merkely Béla: az összes lélegeztetőgépen levő beteg oltatlan

A koronavírus elleni első két oltás fontosságát hangsúlyozta vasárnap a Kossuth Rádióban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki egy igencsak erős adatsorral szemléltette, miről van szó. A szakember négy egyetem adatai alapján három nagyon hangsúlyos dolgot jelentett ki:

  • minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan, vagyis abba a 38 százalékba tartozik, aki még nem vette fel az első két oltást Magyarországon;
  • 60 év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba;
  • olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna.

GYORSUL A JÁRVÁNY TERJEDÉSE, DE ENNÉL MÉG SOKKAL ROSSZABB IS LEHETNE

A vírus terjedését mutató R-érték a delta variáns esetében a jelenlegi 1,5 helyett akár 8 is lehetne idehaza. Ehhez kapcsolódóan a Semmelweis Egyetem rektora elmondta továbbá, hogy az oltottak számával párhuzamosan az átfertőzötteké is folyamatosan nő. Kitért arra, hogy a fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedését látjuk, amely a járvány gyorsulását igazolja. Hozzáfűzte: a kórházi fertőzöttek száma egyelőre nem éri el azt, amely tavaly ugyanebben az időszakban volt, ezzel együtt szeretnék ezt a mutatót a lehető leginkább csökkenteni és az egészségügy leterhelését kordában tartani.

HATVAN ÉV ALATT, KÉT OLTÁSSAL EXTRÉM RITKA, HOGY KÓRHÁZBA KERÜLJÖN VALAKI

Merkely Béla kiemelte, az oltottak esetében sokkal kisebb az esély arra, hogy súlyosan megbetegedjenek, azonban a 70 és 80 év fölöttiek, különösen ha ehhez valamilyen társbetegség is jár, oltás mellett is megfertőződhetnek, adott esetben kórházba kerülhetnek. Hatvan év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba. Négy egyetem adatai alapján olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna – hívta fel a figyelmet az oltás fontosságára.

MINDEN BETEG, AKI LÉLEGEZTETŐGÉPEN VAN, OLTATLAN

Mint elhangzott, minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan, vagyis abba a 38 százalékba tartozik, aki még nem vette fel az első két oltást Magyarországon. Olyan személy, aki még nem betegedett meg, nem tudja megakadályozni a nyálkahártyán keresztül történő megfertőződést. Az oltás az olykor nagyon súlyos lefolyású megbetegedést náthává vagy rövid ideig tartó lázzal járó felső légúti megbetegedéssé tudja szelídíteni – szögezte le.

Merkely Béla szerint a harmadik oltás mindenképpen javasolt a 60 év feletti lakosságnak, a 60 év alatti, valamilyen krónikus betegségben szenvedőknek, valamint azok számára is, akik olyan közegben tartózkodnak, ahol nagyon sok emberrel találkoznak. Utóbbi érvényes például az egészségügyben dolgozókra, a pedagógusokra és az óvodákban tevékenykedőkre. Az ő esetükben minden tekintetben hasznos a harmadik oltás, de azon 60 év alattiak számára is van értelme, akik tartanak a megbetegedéstől.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb