Kikapcs

A valóság rétegei, avagy visszatér a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál Szegedre

A 18. Verzió Filmfesztivál ismét visszatér Szegedre és a tavalyi évben online megtartott dokumentumfilm fesztivál újra látogatható lesz személyesen is. Szegeden idén a Megálló Közösségi Ház és a Grand Café Szeged ad otthont a fesztiválnak, így november 10. és 14. között személyesen, 2 helyszínen nézhetnek meg 13 filmet az érdeklődők. A vetítéseken túl koncerttel, lapszám-bemutatóval, beszélgetésekkel várják az résztvevőket.

A fesztiválon bemutatott dokumentumfilmek olyan emberi jogi témákat dolgoznak fel, mint a környezetre gyakorolt hatásunk, a kapcsolataink által okozott lelki-testi traumák, aktivisták, művészek, lázadók történetei a hatalommal szemben, de fontos tényező a fiatalok világlátása is.

MENNI, VAGY MARADNI

A Szegedi Verzió programjába idén helyet kap a nemzetközi versenyprogram két filmje, amelyek a Verzión lesznek először láthatók Magyarországon. A Minden, ami én vagyok egy tizennyolc éves lány rendkívül mély érzelmi útját mutatja be: öt év állami gondozás után hazatér, hogy helyrehozza kapcsolatát anyjával és testvéreivel. A Négy évszak egy nap alatt a “menni vagy maradni”- kérdést járja körül a Brexit kapcsán Észak-Írország és Írország között. A magyar versenyprogramból négy film is látható lesz Szegeden: a Dívák, ami a fesztivál nyitófilmje, a Digitális Nomádom, ami azokról a fiatalokról szól, akik interneten keresztül dolgoznak, így nincsenek fizikailag helyhez kötve. Oláh Kata legújabb dokumentumfilmjének középpontjában a lánya áll. A Ketten egy Down-szindrómával élő fiatal pár életét mutatja be, míg az Anyáim története két nő családalapításába enged betekintést.

MEGHATÁROZÓ TÉMA A FÉLELEM NÉLKÜLI BESZÉD

Az idei év meghatározó témája a félelem nélküli beszéd, a Parrhesia: Az igazság ideje című szekció filmjei aktivisták, fiatalok, művészek történeteit mutatják be, akik szembenéznek a hatalommal. Szegeden látható lesz a Kurázsi, amely a belarusz tüntetések története egy alternatív színház három színészének szemszögéből. A Beiskolázva két friss diplomás tanár munkájáról szól, akik az orosz oktatási rendszeren belül emberi jogokról beszélgetnek a diákokkal. Az Antropocén szekcióba olyan dokumentumfilmek tartoznak, amelyek az ember környezetre gyakorolt hatásával foglalkoznak. A Kertrendezés az ember és a természet küzdelmét szemlélteti Grúziában, ahol több száz éves fákat ásnak ki a helyükről, hogy aztán egy magánbirtok kertjébe kerüljenek. A Felhőcsinálók című film bemutatja, hogyan lehet esőt létrehozni a sivatagban, a Hakni vége pedig azzal foglalkozik, hogy a rugalmas munkaidőben dolgozó munkavállalók hogyan kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe. A Félelem nyomában súlyos gondokkal, kábítószerfüggőséggel, nemi identitászavarral küzdő emberek életével foglalkozik, míg a Szegedi Verzió zárófilmje, a Röntgenkép egy családról, egy iráni szerelmi történet, amely az elmúlt ötven év társadalmi, politikai hatásain keresztül mutat be egy házasságot.

KONCERT, LAPSZÁM-BEMUTATÓ ÉS SOK MINDEN MÁS IS LESZ

A filmek mellett kísérőprogramok is helyet kapnak a Szegedi Verzión: a Fordulat 29 lapszám-bemutatóján az élelmiszer-önrendelkezés témájával foglalkoznak, a pénteki-szombati napokat pedig a Mayberian Sanskülotts, a colorStar koncertje, valamint vCord audiovizuális live act-je zárja majd. A részletes program, a kezdési időpontokkal, helyszínekkel itt érhető el. A 18. Verzió Filmfesztivál – Szeged a Szabad Terekkel közös szervezésben valósul meg. A szegedi filmvetítések ingyenesek.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: บับเบิ้ล
'Fel a tetejéhez' gomb