Smart Szeged

Nemesi Pál kormánybiztos és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara akciócsoportot hozott létre Szegeden!

A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna titkársága és a kamara szakemberei a gazdaságfejlesztési alapstratégián is együtt dolgoztak, és azóta is folyamatosan egyeztetnek a megyét érintő gazdaságfejlesztési projektekben. Legutóbb kiemelt népszerűségnek örvendett a Szegeden megtartott Szeged TOP 100 rendezvény, ahol többek között Palkovics László miniszter ( ITM), Nagy Márton miniszterelnöki megbízott (Miniszterelnökség) és Nemesi Pál kormánybiztos is bemutatta a régió lehetőségeit a következő 2021-2030-as időszakban.

A Kormány négy gazdasági övezetet hozott létre az országban. A Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna három megyét foglal magába: Csongrád-Csanád megyét, Bács-Kiskun megyét és Békés megyét. A Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa Nemesi Pál, aki eddig is rendszeresen konzultált a kereskedelmi kamarák vezetőivel.

Nem árulunk el nagy titkot, ha megírjuk, hogy Nemesi Pál kormánybiztos és Kőkuti Attila a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hosszú évek óta jó barátságot ápol. A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna titkársága és a kamara szakemberei a gazdaságfejlesztési alapstratégián is együtt dolgoztak, és azóta is folyamatosan egyeztetnek a megyét érintő gazdaságfejlesztési projektekben. Legutóbb kiemelt népszerűségnek örvendett a Szegeden megtartott TOP 100 rendezvény, ahol többek között Palkovics László miniszter ( ITM), Nagy Márton miniszterelnöki megbízott (Miniszterelnökség) és Nemesi Pál kormánybiztos is bemutatta a régió lehetőségeit a következő 2021-2030-as időszakban. Palkovics László miniszter a kamarai elnökökkel és alelnökökkel is tartott egy külön egyeztetést, ahol Nemesi Pál kormánybiztossal megegyeztek abban, hogy a kapcsolatukat még szorosabbra fűzik, és a kamarai kollégákat is napi szinten bevonják a munkába. 

A mai aktuális megbeszélésen célként megfogalmazták, hogy 2030-ra a térség gazdaságának fejlettsége és versenyképességének kell a legdinamikusabban fejlődnie az országban. A 2021-2030-as időszakra olyan gazdaságfejlesztési programokat kell kidolgozni, amelyek támogatják a vállalati versenyképességet, erősítve a gazdasági övezet vállalati versenyképességét is. Az operatív részeket pedig rendszeres egyeztetések alkalmával beszélik át, hogy a lehető leghamarabb versenyképes munkahelyekkel gazdagodjon Szeged központtal a régió. A Dél-Alföld kiemelt kormányzati figyelemben részesül, mert ahogyan Palkovics László miniszter úr is több alkalommal felhívta a figyelmet rá, az ipari fejlődésről lecsúszott a régió, de öröm az ürömben, hogy Magyarországon dinamikus ipari fejlesztéseket más részeken már nem lehet végrehajtani. Logikus, hogy most a figyelmet a déli megyékre fókuszáljuk.

A mai megbeszélés fő témái voltak a versenyképes munkahelyeket teremtő vállalatok igényeinek megteremtése, a megye zöldipari fejlesztési területeinek fejlesztései. Legközelebb november második felében találkoznak a kamarai szakemberek és a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna titkárságának szakkollégái. 

A nagysikerű Szeged TOP 100 rendezvényről itt írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb