Smart SzegedVideo365

Szeged365 videóriport: véghajrában a PICK Aréna és a Felső-Tisza parti árvédelmi létesítmény kivitelezése

Közeleg a 40 milliárd kormányzati forintból épülő, a januári férfi Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgáló, 29 ezer négyzetméter hasznos alapterületű és 8300 szurkoló befogadására alkalmas PICK Aréna átadásának dátuma, ezzel párhuzamosan pedig a véghajrához közelít a kiegészítő árvédelmi létesítmény júniusban megkezdett, 150 napos kivitelezése. Kiugrottunk megnézni, hogyan pörögnek a munkálatok plusz képbe hozunk azzal, mi történik a Sárga lejárója és az Etelka sor között.

Magyar Andor kollégánk videója a helyszínről:

PICK ARÉNA, BUZGÁRVESZÉLY, JETPANELEK

Ha a fenti három kifejezésből kettő totálisan idegen, ne aggódj, máris képbe hozunk. Adott a november végéig elkészülő PICK Aréna, amelyben december 9-én már meccset fognak játszani a Kékek. Mint a kivitelező WHB Group a nyár elején közölte, az épülő csarnok tervezése során kiderült, hogy sportkomplexum területének egy része sajnos a nagy árvizek esetén vizesedhet, azaz a terület buzgárveszélyes. További problémát jelent, hogy a gáttest alatt egy 3-4 méter vastag homokréteg található, ami sajnos kedvező a buzgárosodás szempontjából. Ahhoz, hogy az épülő kézilabdacsarnok biztonságban legyen, és bármikor használni lehessen, nagyon fontos, hogy a feltárt homokréteget a Tisza folyó felől lezárják, amelynek a megoldása a leggazdaságosabban függőleges irányú jetpanelek alkalmazásával érhető el.

Egy kis értelmező kéziszótár, Szeged365 módra. Buzgár: az árvíz során a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés. A buzgár alulról felfelé irányuló szivárgásból alakul ki, és magával viszi a vízáteresztő réteg finom szemcséjű anyagát. Folyóink mentén árvíz esetén gyakori jelenség.

A FELSŐ TISZA-PART LÁTKÉPÉN IS JAVÍTANAK

Mint a WHB közleményéből kiderült, a rézsű rekultiválással, valamint az új járdaszint alá kerülő – így nem látszó – szögtámfallal és a ráépíthető mobil fal fogadására kialakított szerkezettel nem csak a Felső Tisza-part látképén javítanak, de a modern mélyépítő technológiának köszönhetően megvédik Szeged városát az esetleges árvizektől a szakaszon, olyan módszert alkalmazva, amely illeszkedik a már elkészült belvárosi árvízvédelmi rekonstrukcióhoz.

DECEMBER 9-ÉN MÁR A PICK VS KIEL MECCSEN ŐRÜLHETÜNK MEG

Bár az átadás hivatalos dátuma még nem fix (jelenleg annyit lehet tudni, hogy november vége), az már biztos, hogy a PICK Szeged a december 9-i, német Kiel elleni Bajnokok Ligája-meccsét már az új, 8300 férőhelyes létesítményben játszhatja. Szóval, addigra kész kell, hogy legyen, nincs mese…

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb