Mindenmás

Napi pakk: 33 éve még ünnepeltük a Nagy Októberi Szocialista Forradalmat, de itt van a Trabant születésnapja és túrázni is indulhatunk ma!

Reméljük, az időjárás is kedvez a túrázóknak ma, akik nekivágnak az Öreg Kőrössy Teljesítménytúrának, a 6, 12 vagy 28 km-es táv teljesítésének, ugyanis az előrejelzés szerint elsősorban az ország déli felén szórványosan eső, zápor is előfordulhat. Reggel még igencsak fázhat majd az orrunk, ha valóban lesüllyed -2 fokra a hőmérséklet, de délutánra már 13 fok is lehet.

KÖSZÖNTJÜK A NÉVNAPOSOKAT

Rezső, Lázár, Ernő, Karina, Rudolf, Florentin, Engelbert, Csenger, Éneás, Raul, Rolf, Amaranta

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

252 évvel ezelőtt kelt Mária Terézia rendelete, amely alapján létrehozták a Nagyszombati Egyetem orvosi fakultását, és ezzel kezdetét vette a szervezett orvosképzés az akkori Magyarországon.

Ma, vagyis Erkel Ferenc születésnapján tartjuk a magyar opera napját, immáron 8 éve.

104 éve Oroszországban győzött a “Nagy Októberi Szocialista Forradalom”, a bolsevikok megdöntötték az ideiglenes kormányt.1950-ben ezt a napot állami ünneppé nyilvánították, mely 1988-ig szerepelt piros betűvel a naptárban.

Világnapokból nem kevés van már, már ais jutott egy, az Ölelj meg egy játékmackót! elnevezésű. Az játékmackók története egyesek szerint egészen az ókorig nyúlik vissza. Az viszont biztos, hogy plüss játékot először az 1930-as években kezdtek el gyártani, Teddy Bear pedig 1902-ben “született meg”.

És ha már Teddy, a Csengetett, Mylord? angol sorozat kedvelőinek ez nem lesz újdonság. Reméljük, ti vidámabban ébredtetek ma:

64 éve gördült le az első Trabant az NDK-ban lévő Zwickauban. A négyszemélyes, 500 köbcentis motorral szerelt, akár 90 km/h sebességgel is száguldó jármű teljes mértékben megfelelt a kor ízlésének, így nem csoda, hogy a 7650 keletnémet márkás árcédulájával a legelterjedtebb négykerekűvé vált hazájában.
Jó pár éve várja gazdáját már egy ilyen kék járgány a szegedi Hajnóczy utcában.

Itt viszont egy néhány éves felvételen azt is megcsodálhatjuk, mire képes egy “rendőrségi” Trabant elől “menekülő” jármű! Mindez a piros tárcsás telefonnal és a Mo-Do slágerével pedig mindent visz!

1950-ben ezen a napon adták át Sztálin híd néven az Árpád hidat.

22 éve ilyenkor Santana és Rob Thomas közös slágere uralta a Billboard 100-as listáját.

TÚRÁZÓK FIGYELEM! MÉG ODAÉRHETTEK A HAGYOMÁNYOS ÖREG KŐRÖSSY TÚRA NEVEZÉSÉRE

Hagyományos őszi túrájára várják a mozogni vágyókat vasárnap – tudtuk meg a szervező Szegedi Sport és Fürdők Kft-től. Az Öreg Kőrössy Teljesítménytúra résztvevői 6, 12 vagy 28 km-es távot teljesíthetnek, az útvonal az Öreg Kőrössy Halászcsárdától, a Tisza-töltésen haladva az Algyői Tájházig vezet, a gyönyörű őszi színekbe borult ártéri fák mellett.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb