Mindenmás

Egy hatalmas aranysakált lőttek ki Deszken

Csongrád-megye déli részén, Deszken, a Deszki Gazdák Vadásztársaság területén vadászott Kovács Attila vendégként, aki egy hatalmas, 16 kilós kan aranysakált lőtt ki.

Egy szarvasmarhatelep szomszédságában vadászott Attila, amelyet a Holt-Maros ölel körbe – olvasható az Agro Jager oldalán. Mint írják, a vadász először nyúlsírámmal próbálkozott, amire egy róka, majd később egy aranysakál reagált. A hívásra a toportyán megállt, de az egércincogásra tovább közelített, majd a lövést követően a vad tűzben rogyott. A kilőtt kan sakál tömege 16 kilogramm volt.

RITKÍTJÁK A VADÁLLOMÁNYT

A Szent István Egyetem korábban készített felmérése szerint a  kilencezerhez közelít a hazai aranysakál-állomány. Akkor Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója beszámolt róla, hogy Csongrád megyében a közelmúltban bukkant fel a Tisza-Maros-szögben, a Fehér-tónál és Szeged-Kiskundorozsmán is. Csapatban elejtik az őzgidát, a szarvasborjút és a vadmalacot is. A megfigyelések szerint, míg az egyik ragadozó a nőstényt támadja meg, a másik a fiatal állatot ragadja el, azt azonban szavai szerint vizsgálni kell, összefüggés lehet-e bizonyos területeken az őzállomány csökkenése és a sakál megjelenése között. Mint írják, az aranysakál Kecskemét vonzáskörzetében már komoly veszélyt jelent a vadállományra – mondta Szigeti Béla, a megyei vadászkamara alelnöke. Az őzgidák pusztítása már látszik az állományon, különösen ott, ahol nem védekeznek hatékonyan az aranysakál ellen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb