Közélet

Jakab Ferenc szerint hamarosan jöhet az ötödik járványhullám

Szlovákiában kimutatták az eddig ismert delta típusú koronavírus új, fertőzőbb változatát, melynek kapcsán Jakab Ferenc virológus professzor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar tudományos dékánhelyettese azt ATV Híradónak azt nyilatkozta, egy újabb járványhullámra is készülnünk kell.

ÚJ HÉT, ÚJ VARIÁNS, EZÚTTAL SZLOVÁKIÁBÓL

Szlovák virológusok fedezték fel a koronavírus legújabb szubvariánsát, amely a delta variáns mutációja, és szakértők szerint 10-15 százalékkal fertőzőbb annál. A szakemberek szerint ez nem meglepő folyamat, erre számítani lehetett.

„Alapvetően a vírus egy kicsiny szervezet, de nem buta: ami neki kedvező az evolúcióban, vagy ami neki kedvező a genetikai állapotában, és ami segíti a terjedését, azt meg fogja tartani, tehát egyre jobban arra kell felkészülni, hogy újabb, erősebb variánsok, és jobban fertőző variánsok jelennek meg”

– ezt Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora mondta az ATV Híradónak. A szakember szerint már jobban ismerjük a vírust, mint két éve, és amióta rendelkezésre áll az RNS-vakcina, azt akár néhány hét alatt hozzá lehet igazítani a mutációkhoz, amennyiben megvan annak genetikai kódja.

„Az RNS-vakcináknál pont ez a hatalmas előny. Ez nem csak elvi síkon, de gyakorlati síkon is megvalósítható, nem szükséges hozzá maga a vírus, hanem elég a vírus genetikai kódja, a szekvenciája és annak ismeretében bármikor el lehet kezdeni az új vakcinák gyártását”

– magyarázta Jakab.

HAMAROSAN MAGYAR ORRSPRAY IS JÖHET A COVID ELLEN

Közben a Pfizer már Covid-gyógyszert is fejleszt. A virológus úgy gondolja, nagyon fontosak a gyógyszerfejlesztések is, hiszen nem minden embernél alkalmazható, vagy működik egyformán a vakcináció. Az ő esetükben pedig kizárólag a gyógyszeres terápia jöhet szóba, „ezért nem csoda hogy a Pfizer egy új gyógyszert is fejlesztett, hiszen mondjuk, hogy a vakcina fejlesztésnek és a gyógyszeres terápiának párhuzamosan egymás mellett kell haladni a Covid esetében” – fejtette ki.

Jakab közölte, hogy hamarosan egy magyar orrspray is rendelkezésre állhat majd a Covid ellen, ami „a vírusnak egy stop-táblát jelent a nyálkahártyában.” Mint mondta, ennek az alapja egy csirkében termelt antitest. „Az orr nyálkahártyába juttatva, az oda kerülő vírusokat azonnal lokalizálja, azaz megfogja, eliminálja és nem engedi a receptorhoz kötni, és tulajdonképpen nem engedi bejutni az emberi szervezetbe. Most azt vizsgáljuk állatoknál, meddig hatékony az orrnyálkahártyán a készítmény” – ismertette Jakab Ferenc.

A professzor szerint még nem látszik a fény az alagút végén, nem tudni hogy meddig cirkulál köztünk a vírus, az viszont biztos az oltással mérsékelhető a következő járványhullám erőssége.

A SZEGEDI BIOLÓGUS SZERINT NINCS MÁS HÁTRA, KORLÁTOZNI KELLENE A BE NEM OLTOTTAKAT

“Abban a helyzetben vagyunk, hogy az oltásokkal már nem tudjuk megfordítani a negyedik hullám történéseit, szigorítások kellenek” – nyilatkozta Boldogkői Zsolt, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára a hétvégi Szeged365 interjúban. A mikrobiológus professzor elmondta, hogy két óriási változás látható a tavalyi őszi hullám és az idei között, hogy melyek ezek, az alábbi cikkünkben találod meg:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ai ดูดวง
'Fel a tetejéhez' gomb